Αρνούνται τη συμμετοχή τους στο «πογκρόμ» της πλατείας Σαπφούς

FacebookTwitterE-mailPrint

Αρνούνται τη συμμετοχή τους στο «πογκρόμ» της πλατείας Σαπφούς

View Original

stonisi.gr | 12 Απριλίου 2024

Αρνούνται τη συμμετοχή τους στο «πογκρόμ» της πλατείας Σαπφούς

 

Τέλος Μαΐου του 2024 συνεχίζεται η δίκη των 26 κατηγορουμένων για αδικήματα του 2018 που δίχασαν τη Λέσβο με θύματα πρόσφυγες και αστυνομικούς.

Για τέλος Μαΐου και συγκεκριμένα για τις 27 του μηνός προσδιορίστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η συνέχεια της δίκης με 26 κατηγορούμενους για τα όσα συνέβησαν τη νύχτα της 22 Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς Μυτιλήνης και καταγγέλθηκαν ως πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών.

Στο δικαστήριο, το πρωί της Παρασκευής 20 Απριλίου ήταν 20 παρόντες, κάποιοι απόντες και κάποιοι εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους τους. Όλοι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, αρνούνται τη συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Στην υποστήριξη υπεράσπισης της κατηγορίας ήταν οι δικηγόροι της Hias, Βασίλης Κερασιώτης και Ελλη Κριωνά Σαράντη, ενώ συνήγοροι υπεράσπισης ήταν ο Δημήτρης Καλλίας, ο Στρατής Ηλιογραμμένος, ο Ταξιάρχης Κουφέλος, η Μαριλού Χατζηκομνηνού, ο Παράσχος Σαμαράς και ο Παναγιώτης Καρκούλας εξ Αθηνών.

Ας σημειωθεί ότι αρκετοί κατηγορούμενοι δεν είχαν συνήγορο, ενώ δύο εξ αυτών, ο ένας πρώην στρατιωτικός, έθεταν ερωτήσεις στους δύο πρώτους μάρτυρες που κατέθεσαν, οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες στα γεγονότα από την πλευρά της αστυνομίας. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν τα 6 χρόνια που πέρασαν από τα επεισόδια, ώστε να μη θυμούνται ποιος και αν κάποιος κατηγορούμενος έκανε κάτι.

Χρειάστηκε να τοποθετηθούν έξτρα καθίσματα για τους κατηγορούμενους, στους οποίους η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι και η συμπεριφορά τους εντός της ακροαματικής διαδικασίας συνυπολογίζεται.

Μάλιστα τη διέκοψε (σ.σ. αρκετές φορές) ο Στρ. Ηλιογραμμένος για να «ομολογήσει» ότι εκείνος μιλούσε και όχι εκείνοι στο εδώλιο. Ο ίδιος υπέβαλε αντίρρηση στο να αναγνωστούν φωτογραφίες από τα επίμαχα γεγονότα, με το δικαστήριο να την απορρίπτει. Αλλά τόσο εκείνος όσο και άλλοι συνήγοροι υπεράσπισης επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με τα όσα συνέβησαν τον Απρίλιο του 2018. Κάποιοι μάλιστα δεν δίστασαν να αναφέρουν και «είδηση» που δεν ίσχυε, όπως ότι έγινε παρεμπόδιση της υποστολής της σημαίας ή ότι ήταν… 80 αντιεξουσιαστές και εκατοντάδες αλλοδαποί στην πλατεία κατά «αγανακτισμένων Ελλήνων».

Διαβάστε περισσότερα >>>

 

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/