Ανοικτή Επιστολή 12 ομάδων σε Ε.Ε. για το δράμα των προσφύγων στη ΒΙΑΛ

FacebookTwitterE-mailPrint

Ανοικτή Επιστολή 12 ομάδων σε Ε.Ε. για το δράμα των προσφύγων στη ΒΙΑΛ

View Original

Συντάκτης: Θοδωρής Πυλιώτης | ΕΡΤ | 13 Αυγούστου 2018

Ανοιχτή Επιστολή: η Ευρωπαϊκή επιτροπή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο hotspot της Χίου
«Οπως είδατε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Ελλάδα, οι συνθήκες διαβίωσης στη ΒΙΑΛ παραβιάζουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί κατά πολύ λόγω πολλών νέων αφίξεων στο νησί. Κατά την άφιξη τους, οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν μόνο ένα υπνόσακο και κουβέρτα – το μόνα είδη που παρέχει τώρα η UNHCR. Λόγω της έντονης υπερπλήρωσης στη ΒΙΑΛ, οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές, οι οποίες χορηγούνται κυρίως από εθελοντικές ομάδες. Μερικοί παραμένουν χωρίς καταφύγιο στα γύρω χωράφια.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη συστηματική αδυναμία τήρησης των ελάχιστων προδιαγραφών για ανθρωπιστικούς λόγους. Υπάρχουν άτομα με σοβαρή αναπηρία, έγκυες γυναίκες, νεογνά και παιδιά των οποίων οι ανάγκες προστασίας δεν έχουν ούτε προσδιοριστεί ούτε αντιμετωπιστεί. Οι όροι για τους αιτούντες άσυλο στη Χίο παραμένουν απολύτως απαράδεκτοι και αναξιοπρεπείς.
Τα θέματα που έχουν εντοπιστεί και χρήζουν αντιμετώπισης είναι τα εξής:
– Υπέρβαση του ορίου φιλοξενούμενων στη ΒΙΑΛ
– Περιορισμένες μεταφορές ανθρώπων στην ενδοχώρα
– Ανεπαρκής αριθμός τουαλετών και ντους
– Μειωμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
– Συνθήκες διαμονής που ενέχουν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια
– Δεν υπάρχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό
– Περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης
– Ανεπαρκής παροχή ιατρικής φροντίδας
– Κακή ποιότητα φαγητού
– Ανεπαρκή μέσα μεταφοράς
– Καθυστερήσεις στη διαδικασία ασύλου
– Καθυστερήσεις στην καταγραφή
Ενώ αναγνωρίζουμε την οικονομική στήριξη που διαθέτει η ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση, θα θέλαμε να τονίσουμε την ευθύνη της Επιτροπής για το ανθρώπινο κόστος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και για την προσέγγιση «hotspot», καθώς πρόκειται για πολιτικές της ΕΕ.
Η αδράνεια έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους που ζουν στη ΒΙΑΛ– ένας καταυλισμός όπου οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες χαιρετίζονται από μερικούς κατοίκους με τις λέξεις «Καλώς ήλθατε στην κόλαση». Η συνεχιζόμενη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έφθασαν στη Χίο από τον Μάρτιο του 2016 και υπόκεινται σε αυτές τις συνθήκες. Πότε θα αναλάβει η ΕΕ την ευθύνη και θα υποδεχθεί τους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις με την αξιοπρέπεια που τους αξίζει;
Ελπίζουμε να γίνουμε μάρτυρες των άμεσων και κατάλληλων ενεργειών που θα αναλάβετε για την αντιμετώπιση της συνοριακής κρίσης στη Χίο και στα άλλα πληγέντα ελληνικά νησιά. Αυτό, πιστεύουμε, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των ατόμων που μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα, όπου οι υπεύθυνες αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν επαρκείς συνθήκες υποδοχής.
Οι ομάδες
Action for Education,
Action for Women,
Chios Eastern Shore Response Team (CESRT),
Chios Solidarity / Αλληλέγγυοι Χίου,
Choose Humanity,
FEOX Rescue Team,
Humans for Humans,
People’s Street Kitchen of Chios,
RefuComm,
Refugee Law Clinics Abroad e.V.,
Salvamento Marítimo Humanitario (SMH),
The Hero Centre

Τζένη Καλιπόζη (εκπαιδευτικός)
Συμμετοχή στη συλλογή πληροφοριών και μετάφραση άρθρου

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/