Ανησυχία για τη διαδικασία ασύλου εκφράζει το «Αίτημα»

FacebookTwitterE-mailPrint

Ανησυχία για τη διαδικασία ασύλου εκφράζει το «Αίτημα»

View Original
Λέξεις-κλειδιά

Χωρίς λύση παραμένουν από πέρυσι τα περισσότερα προβλήματα στη διαδικασία ασύλου ενώ έχουν προστεθεί και νέα προβλήματα, όπως επισημαίνει η οργάνωση «Αίτημα», εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση.

Όπως σημειώνει το Αίτημα ένα χρόνο μετά την περσινή του έκθεση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Στην Αναμονή: αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα» (βλ. «Αργή και προβληματική η διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα», Εφ.Συν., 20/4/2017), η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα παραμένει προβληματική, η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) συνεχίζει να κινείται εκτός των αρμοδιοτήτων που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, οι παλαιότερες εκκρεμείς υποθέσεις όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται, ενώ εξακολουθούν να εκδίδονται προβληματικές αποφάσεις από την υπηρεσία Ασύλου.

Στα προβλήματα αυτά, προστέθηκαν την τελευταία χρονιά και άλλα, όπως μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των υποθέσεων ασύλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνεντεύξεις ορίζονται ένα έτος μετά την καταγραφή όσων ζητούν άσυλο, ενώ σε περίπτωση αναβολής της συνέντευξης, ο επαναπροσδιορισμός της γίνεται κι αυτός ένα έτος μετά, ακόμα και αν για την αναβολή ευθύνεται η υπηρεσία. Υπάρχουν μάλιστα πολλές περιπτώσεις ευάλωτων προσφύγων που δεν εξετάζονται κατά προτεραιότητα, παρά τις σχετικές προβλέψεις, ενώ η υπηρεσία Ασύλου συνεχίζει να εισηγείται την εξακολούθηση της κράτησης όσων ζητούν άσυλο στις περισσότερες περιτπώσεις, πρακτική που είχε επισημανθεί και στην περσινή έκθεση της οργάνωσης «Ξεχασμένοι:  Διοικητικά κρατούμενοι παράτυποι μετανάστες και αιτούντες άσυλο» (βλ. «Ξεχασμένοι ένα χρόνο μετά», Εφ.Συν., 6/11/2017).

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών >>>

Ολόκληρη η ανακοίνωση της οργάνωσης έχει ως εξής:  

Παραμένουν τα προβλήματα στην διαδικασία ασύλου

Πριν από ένα χρόνο η οργάνωσή μας δημοσιοποίησε την έκθεση ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ στην οποία εντόπιζε σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία ασύλου.

Με ανησυχία παρατηρούμε ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα που είχαμε επισημάνει παραμένουν και ότι παράλληλα εμφανίζονται νέα.

ΠΑΛΑΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

Η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου παραμένει προβληματική στην ενδοχώρα, καθώς όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση παραπέμπονται στην προβληματική διαδικασία μέσω Skype.

Εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο γεωγραφικός περιορισμός των αιτούντων άσυλο στα νησιά, παρά το γεγονός ότι προσκρούει στην αρχή της αναλογικότητας.

Εξακολουθεί να παρατηρείται εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στη διαδικασία ασύλου, η οποία υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας αυτής όπως αυτές αποτυπώνονται στον οικείο Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Παραμένουν τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των αιτούντων από τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου.

Εξακολουθεί να μην παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στον α' βαθμό

Εξακολουθούν να παρατηρούνται προβλήματα στην ποιότητα της πρωτοβάθμιας διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Παραμένει ανεπίλυτο το πρόβλημα των εκκρεμών επί δύο και πλέον έτη προσφυγών. Μάλιστα στις 3100 εκκρεμούσες προσφυγές προστέθηκαν και πάνω από 400 ακόμα παλαιότερες υποθέσεις των επιτροπών προσφυγών του π.δ. 114

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι παραμένουν και τα προβλήματα που είχαμε επισημάνει από τον Οκτώβριο του 2016 στην έκθεσή μας ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ σε σχέση με τα αιτήματα ασύλου των διοικητικά κρατουμένων:

Παραμένουν οι σημαντικές καθυστερήσεις –έως και τριών μηνών- στην καταγραφή των αιτημάτων των κρατούμενων αιτούντων άσυλο, με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος κράτησής τους που σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες από την υποβολή του αιτήματος

Η Υπηρεσία Ασύλου εξακολουθεί να εισηγείται κατά κύριο λόγο υπέρ της διατήρησης της κράτησης παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο η κράτηση πρέπει να αποτελεί εξαιρετικό μέτρο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των υποθέσεων ασύλου καθώς:

-οι συνεντεύξεις ορίζονται για ένα χρόνο μετά την καταγραφή και επιπλέον σε περίπτωση αναβολής της συνέντευξης ο επαναπροσδιορισμός της γίνεται για ένα χρόνο μετά, ακόμα και αν η υπαιτιότητα για την αναβολή βαρύνει την Υπηρεσία

-οι αποφάσεις εκδίδονται και αυτές με καθυστέρηση

Παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις όπου δεν προτεραιοποιούνται οι υποθέσεις ευάλωτων ατόμων.

Παρατηρείται μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που δύνανται να λάβουν δωρεάν νομική βοήθεια στον β' βαθμό εξέτασης του αιτήματός τους.

Παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταφορές αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, οι οποίες εκτελούνται 11 μήνες μετά την αποδοχή ανάληψης ευθύνης από την χώρα αυτή, δηλαδή 5 μήνες πέραν του ορίου που θέτει ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ.

Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην καταβολή των αμοιβών προς τους συμβασιούχους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί να απέχουν από την εργασία τους. Η όλη κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα η Υπηρεσία να υπολειτουργεί σε κάποιες περιόδους.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν:

την εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου μέσω της επαρκούς και κατάλληλης στελέχωσής τους καθώς και της απρόσκοπτης χρηματοδότησης της λειτουργίας τους

την απρόσκοπτη αυτοπρόσωπη υποβολή αιτημάτων ασύλου στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου καθώς και την ταχεία καταγραφή των αιτημάτων ασύλου των διοικητικά κρατουμένων.

την εξέταση των αιτημάτων ασύλου μέσα σε έξι μήνες όπως προβλέπει το άρθρο 51 παρ. 2 του ν. 4375/2016 και την προτεραιοποίηση των αιτημάτων που υποβάλλονται από ευάλωτα άτομα και από διοικητικά κρατούμενους

την συμμόρφωση της χώρας μας στην υποχρέωση για παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε όλους τους αιτούντες άσυλο για το β' βαθμό εξέτασης του αιτήματος ασύλου

την εξεύρεση πόρων για την χρηματοδότηση επαρκών προγραμμάτων δωρεάν νομικής βοήθειας για τον α' βαθμό εξέτασης του αιτήματος ασύλου.

την άμεση επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών προσφυγών

την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας ως προς την επιβολή του γεωγραφικού περιορισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά

τον περιορισμό του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου στις αρμοδιότητες που προβλέπει ο οικείος Ευρωπαϊκός Κανονισμός

την τήρηση των προθεσμιών που προβλέπει ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφορών αιτούντων άσυλο

τον περιορισμό των εισηγήσεων της Υπηρεσίας Ασύλου για διατήρηση της κράτησης των διοικητικά κρατουμένων αιτούντων άσυλο, έτσι ώστε να εναρμονίζονται με το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι αρμόδιες αρχές δεν επεδίωξαν μέχρι τώρα τον συστηματικό και ουσιαστικό διάλογο με τις οργανώσεις του πεδίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τη νέα διεύθυνση της Υπηρεσίας Ασύλου αυτό θα αλλάξει.

Καθώς μάλιστα έχουν γίνει δηλώσεις περί αλλαγών στη διαδικασία ασύλου, ελπίζουμε ότι θα προηγηθεί η σχετική διαβούλευση, προτού αναληφθούν οποιεσδήποτε νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/