Αγωγές κατά του Δημοσίου για τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό προσφύγων

FacebookTwitterE-mailPrint

Αγωγές κατά του Δημοσίου για τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό προσφύγων

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης | efsyn.gr | 9 Ιανουαρίου 2019

Η δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα χθες στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 105,5» ότι «αναμένεται η έκθεση του ιατροδικαστή» για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του 24χρονου πρόσφυγα από το Καμερούν στη Μόρια είναι βεβαίως καλοδεχούμενη, αλλά δεν μπορεί να μας καθησυχάζει.

Στο παρελθόν το ελληνικό κράτος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια να μη διερευνηθούν πειθαρχικά και ποινικά οι ενδεχόμενες ευθύνες του για τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό προσφύγων σε προσφυγικές δομές. Σε δύο από τα πολλά περιστατικά θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε κρατικές προσφυγικές δομές έχουν κατατεθεί αγωγές σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο πάντως έχει αποφύγει να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη.

Πρόσφατα, στις 14 Νοεμβρίου 2018, οικογένεια Σύρων κατέθεσε αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης μέσω της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, ζητώντας αποζημίωση για τον σοβαρότατο τραυματισμό του 8χρονου αγοριού τους και τον ελαφρύτερο τραυματισμό άλλων δύο μελών της από πυρκαγιά στον προσωρινό καταυλισμό προσφύγων στο Ωραιόκαστρο στις 2 Νοεμβρίου 2016. Διαβάστε περισσότερα>>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/