Παραπληροφορεί για τους νεκρούς πρόσφυγες ο Ν. Μηταράκης

FacebookTwitterE-mailPrint

Παραπληροφορεί για τους νεκρούς πρόσφυγες ο Ν. Μηταράκης

View Original

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης | efsyn.gr | 6 Ιουλίου 2022

Παραπληροφορεί για τους νεκρούς πρόσφυγες ο Ν. Μηταράκης

Η κυβέρνηση δεν διστάζει να διαστρεβλώσει μέχρι και τα στοιχεία για τους νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο προκειμένου να αποκρύψει με τη βοήθεια των φιλοκυβερνητικών μέσων τα ζοφερά αποτελέσματα της εγκληματικής αντιπροσφυγικής πολιτικής της στα σύνορα. Εκτός από την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη η οποία, την ώρα που το Αιγαίο και ο Εβρος ξεβράζουν πτώματα προσφύγων, τάχα αναρωτιόταν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ «πού είναι, ακούω ότι είναι νεκροί, υπάρχει έγκλημα χωρίς πτώμα;», στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Νότης Μηταράκης, που ισχυρίζεται ότι σχεδόν έχει μηδενιστεί ο αριθμός των νεκρών.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη προκλητική δήλωσή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Η πραγματικότητα είναι ότι η αυστηρή πολιτική της χώρας μας τα τελευταία 3 χρόνια έχει ελαχιστοποιήσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σχεδόν στο μηδέν, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Αλλά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αυτό που έχει ελαχιστοποιήσει σχεδόν στο μηδέν ο κ. Μηταράκης είναι η αλήθεια.

Τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας για τους θανάτους προσφύγων στο Αιγαίο δείχνουν τα αντίθετα από όσα ισχυρίζεται ο υπουργός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού (UNHCR’s data on Greece), το 2019 καταγράφηκαν 71 θάνατοι προσφύγων στο Αιγαίο. Το 2020, χρονιά που ανέλαβε υπουργός ο κ. Μηταράκης στο νεοσύστατο υπουργείο, οι θάνατοι ανήλθαν σε 102. Η αυξητική τάση συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά, το 2021, κατά την οποία οι νεκροί έφτασαν τους 115. Η κατάσταση διαμορφώνεται περισσότερο δυσοίωνη για φέτος, καθώς ήδη στα μισά της χρονιάς οι νεκροί πρόσφυγες στο Αιγαίο φτάνουν τους 64.

Διαβάστε περισσότερα >>>