Διαμαρτυρία Ερυθραίων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

FacebookTwitterE-mailPrint

Διαμαρτυρία Ερυθραίων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

View Original

stonisi.gr | 23 Οκτωβρίου 2023

Διαμαρτυρία Ερυθραίων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Διαμαρτυρία έκαναν το πρωί της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου αιτούντες άσυλο με καταγωγή από την Ερυθραία έξω από τον χώρο της υπηρεσίας Ασύλου στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία έχουν διαμαρτυρηθεί κι άλλες φορές, γιατί είθισται στην πρώτη καταγραφή που τους κάνει η Frontex με την άφιξή τους να τους καταγράφουν ως Αιθίοπες. 

Η διαμαρτυρία περιορίστηκε στον χώρο της υπηρεσίας Ασύλου και έληξε σε μικρό χρονικό διάστημα.

Για την ιστορία, ένας διαρκής σχεδόν εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στην περιοχή μεταξύ Ερυθραίας και Αιθιοπίας. Την περίοδο 1998 – 2000, άλλωστε, Αιθιοπία και Ερυθραια ενεπλάκησαν σ’ έναν αιματηρό πόλεμο, με αντικείμενο διεκδίκησης την κυριότητα ορισμένων μεθοριακών περιοχών. Μέχρι σήμερα μάλιστα, το εδαφικό καθεστώς της πόλης Μπάντμε, στη νότια Ερυθραία, παραμένει ασαφές, καθώς η Αιθιοπία δεν μπορεί να καταλήξει σε οριστική επίλυση του ζητήματος.

Συνεπώς η καταγραφή ενός αιτούντα ασύλου ως Αιθίοπα αντί Ερυθραίου αλλάζει άρδην το προσωπικό τους αφήγημα στην αναμονή διεκδίκησης διεθνούς προστασίας.

Στο μεταξύ στις 4.550 ανέρχονται οι φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό σήμερα Δευτέρα, με την περασμένη εβδομάδα να καταγράφονται 87 αφίξεις στη Λέσβο και να αναμένεται μέσα σε δυο μέρες μεταφορά 165 ατόμων σε δομές στην ενδοχώρα.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/