«Η Βάστρια θα εγκαινιαστεί πριν το Πάσχα του 2023»

FacebookTwitterE-mailPrint

«Η Βάστρια θα εγκαινιαστεί πριν το Πάσχα του 2023»

View Original

Συντάκτης: Στρατής Μπαλάσκας | stonisi.gr | 22 Νοεμβρίου 2022

«Η Βάστρια θα εγκαινιαστεί πριν το Πάσχα του 2023»

«Ο καταυλισμός της Βάστριας θα έχει όταν εγκαινιαστεί πριν από το Πάσχα του 2023 ονομαστική δύναμη 3.000 ατόμων. Με προοπτική οι υποδομές να αυξηθούν σε επίπεδο δυνατότητας φιλοξενίας 5.000 ατόμων» αποκάλυψε μιλώντας στο «Ν» ο Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης. Όπως σημείωσε πάντως «το όριο της πραγματικής χρήσης τέτοιων δομών όπως συμβαίνει και στη Σάμο δεν μπορεί να υπερβαίνει σε φυσιολογικές συνθήκες τα 1.000 με 1.500 άτομα. Κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση του Καρά Τεπέ».

Στη συνέντευξη του ο κ. Μηταράκης διέψευσε κατηγορηματικά την προοπτική η δομή της Βάστριας να φιλοξενεί αιτούντες άσυλο από όλα τα νησιά του Αιγαίου. «Δεν μεταφέραμε ποτέ αλλοδαπούς από νησί σε νησί. Ούτε εμείς ούτε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καν λόγος μεταφοράς. Ακόμα και η Χίος έχει σήμερα δομή, όχι όπως εμείς θα τη θέλαμε, δυναμικότητας φιλοξενίας 1.000 ατόμων που σήμερα φιλοξενεί 300 – 350 άτομα. Βέβαια η δομή της Χίου δεν είναι αυτή που θέλουμε. Αλλά δομή στη Χίο υπάρχει. Η νέα δεν προχωρά λόγω νομικών κωλυμάτων που έχει προκαλέσει ο Δήμος Χίου» είπε ο κ. Υπουργός.

Ένας εργαζόμενος προς ένα φιλοξενούμενο

Στη δομή της Βάστριας θα απασχολούνται περίπου 500 άτομα. Με τους Αστυνομικούς και όλο το άλλο προσωπικό θα υπάρχει περίπου μια σχέση ένας εργαζόμενος προς ένα φιλοξενούμενο. «Το μεταναστευτικό έχει και μια θετική ανάγνωση» σημείωσε ο κ. Μηταράκης. Και συνέχισε: «Δημιουργείται ένας ικανός αριθμός θέσεων εργασίας. Δεν ονειρευόμαστε βέβαια αυτήν την ανάπτυξη αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα νησιά είναι πύλη εισόδου. Δεν είναι κακό να αναγνωρίσουμε σε αυτή την πραγματικότητα και ένα θετικό πρόσημο και να μην κυριαρχούν μόνο οι αρνητικές επιπτώσεις».

Σχετικά με το αν τα εγκαίνια της Βάστριας θα σημάνουν και το κλείσιμο της δομής του Καρά Τεπέ ο Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου σημείωσε ότι αυτό είναι αυτονόητο. Όσον αφορά το μέλλον του σημερινού πολυσυζητημένου καταυλισμού ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης θα χρηματοδοτήσει όποια πρόδρομα έργα του ζητηθούν και εφόσον του ζητηθούν. Προς το παρόν πάντως δεν του έχει ζητηθεί τίποτα.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/