Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα από Λέσβιους, Χιώτες και Σαμιώτες

FacebookTwitterE-mailPrint

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα από Λέσβιους, Χιώτες και Σαμιώτες

Ξεκίνησε η συγκέντρωση για το προσφυγικό στην Αθήνα || Emprosnet.gr || Τρίτη 05/12/2017

Ξεκίνησε το συλλαλητήριο στην Αθήνα για το προσφυγικό. Συμμετέχουν Μυτιληνιοί, Χιώτες Σαμιώτες και συντοπίτες. Στο κάλεσμά του στην Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός επεσήμανε: «είναι η ώρα που πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι και με μια φωνή να παλέψουμε για τη Λέσβο σχηματίζοντας ενιαίο μέτωπο ενάντια στην καταστροφή του νησιού μας. Ο αγώνας αυτός αποτελεί συλλογική ευθύνη και όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Δείτε το άρθρο και παρακολουθήστε το βίντεο από την ομιλία του Δημάρχου Λέσβου στο emprosnet.gr >>>

Μήνυμα από την Αθήνα: Η Λέσβος δεν είναι τόπος εξορίας || Lesvosnews.net || Τρίτη 05/12/2017

Η συγκέντρωση ξεκίνησε μπροστά στα γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών και Μετανστευτικής πολιτικής στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 13:00. Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων παρεβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλη Βουρνού, Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου εκπρόσωποι των Δημάρχων Κω και Λέρου, εκπρόσωποι συλλόγων από όλα τα νησιά, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Παττούλης, ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής Ν.Δ κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου ΚΚΕ κ. Σταύρος Τάσσος, ο Βουλευτής Ν. Χίου κ. Μιτταράκης και ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και απλοί πολίτες. 

Έπειτα από τις ομιλίες όλων των Δημάρχων, των Προέδρων Κοινοτήτων και του Προέδρου της ΚΕΔΕ, ακολούθησε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Μουζάλα στον οποίο επιδώθηκε ψήφισμα ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσίασαν ο κάθε Δήμαρχος τη θέση τους και τη κατάσταση που επικρατεί στο κάθε νησί.    

 

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λέσβου ανέφερε τα εξής :

“Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εδώ και έδωσαν το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού μας, τη δύναμη της ψυχής και της καρδιάς των νησιωτών μας. Αυτών των ανθρώπων, που εδώ και πάρα πολύ διάστημα σηκώνουν για λογαριασμό της ελλάδος και της ευρώπης ένα τεράστιο βάρος. Αυτοί που κρατήσαν ψηλά αξίες πανανθρώπινες όπως είναι η ανθρωπιά η αλληλεγγύη η δημοκρατία, πράγματα τα οποία κάποιοι τα έχουν ξεχάσει. Εκείνοι όμως ,που είδαν και επένεσαν τη στάση των νησιωτών τώρα κωφεύουν, τη στιγμή που τα νησιά πραγματικά κινδυνεύουν. Υπάρχει ανάγκη αποσυμφόρησης τώρα διότι ακριβώς τα νησιά και ιδίως η Λέσβος που έχει το περισσότερο κόσμο βιώνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια κατάσταση που επιβάλλει να ληφθούν αποφάσεις σήμερα και να υλοποιηθούν χθές. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ήρθαμε εδώ να μεταφέρουμε τη φωνή των ακριτών των νησιών μας αλλά παράλληλα να μεταφέρουμε και τη φωνή ανθρώπων προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες και σε ακατάλληλους χώρους. Ανθρώπουν που κινδυνεύει η ζωή τους από τις καιρικές συνθήκες. Τέτοιες εικόνες φεύγουν από τα νησιά μας και δυσφημίζουν την Ελλάδα παγκόσμια αλλά κυρίως οι ζωές που κινδυνεύουν. Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου το οποίο κωφεύει στις εκκλήσεις μας εδώ και πάρα πολύ καιρό. Κωφεύει στα επιχειρήματα και δε παίρνει αποφάσεις, προχωράει θα έλεγα σε έναν ιδιότυπο ψυχολογικό εκβιασμό κατά των νησιωτών μας. Αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν και να διαμορφωθούν συνθήκες επικίνδυνες και στη συνέχεια να δείχνει με το δάχτυλο και να λέει ότι ευθυνόμαστε εμείς γιατί είμαστε ρατσιστές και άλλα πολλά. Όμως η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στο Υπουργείο, δε θα μιλήσω για λάθος πολιτικές γιατί σήμερα στη κατάσταση που βιώνουμε δε συζητάμε γι’ αυτό. Σήμερα συζητάμε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης κ. Υπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης, που πρέπετνα βρεθούν λύσεις τώρα. Οι πολιτικές είναι για επόμενο στάδιο. Θα ήθελα να σας ενημερώσω όλους ότι κάναμε μια προσπάθεια για να συναντήσουμε τον Υπουργό ο οποίος μας περιμένει να του επιδώσουμε τα ψηφίσματα από όλα τα νησιά. Παράλληλα πριν από λίγο επικοινώνησαν μαζί μου από το γραφείο του Πρωθυπουργού και με ενημέρωσαν ότι σε λίγη ώρα μας περιμένει στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας να του επιδώσουμε το ψήφισμα και να του εκθέσουμε τις απόψεις μας. Σας ευχαριστώ και πάλι που είστε εδώ, δείχνουμε και πάλι όλοι μαζί ανεξάρτητα του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ, μη μετράτε κεφάλια και πόσοι παρεβρίσκονται σε μια εκδήλωση διαμρτυρίας σήμερα εδώ βρίσκεται όλη η Λέσβος, βρίσκεται ολόκληρο το Αιγαίο. Το Αιγαίο που κινδυνεύει και δεν είναι πρόβλημα αλλά ευκαιρία για την Ελλάδα. Κάθε τι που γίνεται σε αυτά τα ακριτικά αλλά πανέμορφα νησιά είναι επένδυση για τη πατρίδα μας. Για τη πατρίδα μας παλεύουμε, για το τόπο μας και τα παιδιά μας.

Δείτε το άρθρο και τις φωτογραφίες στο Lesvosnews.net >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/