Ραντεβού για άσυλο το 2021

FacebookTwitterE-mailPrint

Ραντεβού για άσυλο το 2021

Λέξεις-κλειδιά

Συντάκτρια: Τάνια Γεωργιοπούλου | Η Καθημερινή | 10 Ιανουαρίου 2019

Τρομακτικές καθυστερήσεις λόγω διοικητικής αδυναμίας και έλλειψης σχεδιασμού επιβαρύνουν τις διαδικασίες διαχείρισης του πληθυσμού μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι απίστευτη ταλαιπωρία για τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο αλλά και σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού και πόρων.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έγγραφα για τον χαρακτηρισμό «ευάλωτος» των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα νησιά, έτσι ώστε να επιτραπεί η μετακίνησή τους στην ενδοχώρα, επιβάλλεται να υπογράφονται από γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ που όμως δεν υπάρχει στα τρία από τα πέντε ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης). Ετσι γιατροί μεταβαίνουν στα νησιά σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να κάνουν τη διαδικασία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι εκθέσεις ταξιδεύουν στην Αθήνα για την τελική υπογραφή.

Παράλληλα, «εκτός λειτουργίας» παραμένει το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου της Θεσσαλονίκης από την αρχή του χρόνου και είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει και πάλι να υποδέχεται κοινό. Τα ραντεβού για συνεντεύξεις με αιτούντες άσυλο –τα οποία έχουν κλειστεί πολλούς μήνες νωρίτερα– ακυρώνονται και επαναπρογραμματίζονται σε νέες ημερομηνίες που φτάνουν έως και το 2021. Διαβάστε περισσότερα>>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Κοινωνία της Λέσβου
/