Μεταναστευτικό: Ο σχεδιασμός για τις δομές στα νησιά του Αιγαίου

FacebookTwitterE-mailPrint

Μεταναστευτικό: Ο σχεδιασμός για τις δομές στα νησιά του Αιγαίου

View Original
Λέξεις-κλειδιά

Συντάκτρια: Τάνια Γεωργιοπούλου | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | 8 Ιουλίου 2021 |

Μεταναστευτικό: Ο σχεδιασμός για τις δομές στα νησιά του Αιγαίου

Του σχεδιασμού για τη νέα δομή υποδοχής και ταυτοποίησης στη Χίο αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου υπεραμύνθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.  

Ο υπουργός ανέφερε ότι η δομή στη Χίο σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει 580 άτομα, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο) δυναμικότητας 570 ατόμων, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Απαντώντας στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας τόνισε χαρακτηριστικά «ό,τι ζήτησε η Χίος έγινε». 

Ο κ. Γιώργος Καμίνης επισκέφθηκε τη Χίο –όπως σημείωσε στην ομιλία του– όπου και διαπίστωσε την ομοθυμία των κατοίκων ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης όσον αφορά στο θέμα της ΒΙΑΛ (του υφιστάμενου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο) και της δημιουργίας της νέας δομής.

«Συναντήθηκα με εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων των Βροντάδων, της Συκιάδας, της Λαγκάδας, των Καρδαμύλων. Ολοι είναι σύσσωμοι κατά της δημιουργίας της δομής. Την επόμενη μέρα επισκέφθηκα τον μητροπολίτη. Και αυτός το ίδιο. Σας ομολογώ πρώτη φορά μου συμβαίνει να δω τέτοια ομοφωνία, από τον μητροπολίτη μέχρι ακόμα και την Αριστερά» τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα >>>