Κάθε Σάββατο, η Cecile* πηγαίνει στην Καθολική Εκκλησία της Λέσβου…

FacebookTwitterE-mailPrint

Κάθε Σάββατο, η Cecile* πηγαίνει στην Καθολική Εκκλησία της Λέσβου…

View Original

Συντάκτρια: Μαρία Κουζινοπούλου| politikalesvos.gr |1 Δεκεμβρίου 2021|

Κάθε Σάββατο, η Cecile* πηγαίνει στην Καθολική Εκκλησία της Λέσβου…

Κάθε Σάββατο, η Cecile* πηγαίνει στην Καθολική Εκκλησία της Λέσβου από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Μαυροβούνι, όπου διαμένει, για να βοηθήσει άλλους πρόσφυγες που θέλουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία και να διανείμει φαγητό. Παράλληλα, καθημερινά βρίσκεται σε ένα από τα σημεία πληροφόρησης για τον COVID-19 που έχει στηθεί μέσα στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, όπου εξηγεί στους υπόλοιπους διαμένοντες τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19, τους διανέμει μάσκες και τους παροτρύνει να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Η Cecile περιγράφει τις εθελοντικές της δραστηριότητες και ο τόνος της φωνής της γίνεται πιο χαρούμενος. Προσφέροντας, αισθάνεται χρήσιμη στους ανθρώπους γύρω της και ξεχνάει τα τραυματικά γεγονότα που της έχουν συμβεί.

Η Cecile γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έχοντας χάσει τους γονείς της σε μικρή ηλικία, μεγάλωσε δίπλα στη θεία της, η οποία δεν την άφηνε να πάει σχολείο και της είχε αναθέσει όλες τις δουλειές του σπιτιού. Όταν η Cecile έκανε σχέση με ένα νεαρό συντοπίτη της και έμεινε έγκυος, η θεία της την ανάγκασε να παντρευτεί έναν άλλο άντρα, πολύ μεγαλύτερό της και ήδη παντρεμένο με τρεις γυναίκες, και να μεγαλώσει μαζί του την κόρη της. «Υπέφερα πάρα πολύ», λέει η ίδια ανακαλώντας εκείνη την περίοδο.

Το μεγάλο πλήγμα ήρθε όταν η κόρη της έφυγε ξαφνικά από τη ζωή από ασθένεια σε ηλικία 18 ετών και η Cecile δεν είχε να διαχειριστεί μόνο την απώλειά της αλλά και τις απειλές του πατέρα της κόρης της. Εκμεταλλευόμενος το υψηλό δημόσιο αξίωμα που είχε αναλάβει,  την απείλησε ότι θα την εκδικηθεί για το θάνατο του παιδιού τους, με αποτέλεσμα η Cecile να αναγκαστεί να δραπετεύσει επειγόντως από τη χώρα. «Δεν είχα κανέναν να με υποστηρίξει. Γι’ αυτό το λόγο δραπέτευσα από τη χώρα και δεν είδα καν πού έθαψαν το παιδί μου», περιγράφει.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/