Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Κινητοποιήσεις στη Χίο κατά της επέκτασης του κέντρου της ΒΙΑΛ

FacebookTwitterE-mailPrint

Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Κινητοποιήσεις στη Χίο κατά της επέκτασης του κέντρου της ΒΙΑΛ

Λέξεις-κλειδιά
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και κινητοποιήσεις κατοίκων της Χίου κατά της προγραμματισμένης επέκτασης του κέντρου καταγραφής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ.
Η αύξηση των αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου το τελευταίο εξάμηνο του 2017 είχε προκαλέσει τον υπερπληθυσμό των υπαρχόντων δομών στα νησιά και τις αντιδράσεις τοπικών φορέων, δήμων και κατοίκων. Η κυβέρνηση και το υπουργείο είχε εντείνει τις προσπάθειες τόσο για την αποσυμφόρηση των νησιών, μεταφέροντας χιλιάδες αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα, όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό (το κέντρο της Μόριας στη Λέσβο και της ΒΙΑΛ στη Χίο) μέσω της εγκατάστασης περισσότερων κοντέινερ (οικίσκων), που θα επέτρεπαν τη μεταφορά όσων διαμένουν ακόμα σε σκηνές χωρίς θέρμανση. Ωστόσο, και στη Λέσβο και στη Χίο, οι δήμοι και μέρος κατοίκων, ιδιαίτερα αυτών που κατοικούν κοντά στα κέντρα, επιχείρησαν να μπλοκάρουν την εγκατάσταση νέων οικίσκων, που στην ουσία επεκτείνουν τα κέντρα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με την κυβέρνηση.
Στη Χίο ο δήμος είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη προσβάλοντας τη σύμβαση παραχώρησης του χώρου της ΒΙΑΛ, που είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, για τη δημιουργία προσωρινού κέντρου καταγραφής και ταυτοποίησης, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει παραβεί τους όρους της σύμβασης που δεν προέβλεπε τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων. Ωστόσο, με την απόφαση του ειρηνοδικείου που εκδίκασε την υπόθεση, απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ο Δήμος κατά της επέκτασης, εντείνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ δήμου, κατοίκων και υπουργείου. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψη του Υπουργού στο νησί για να επιβλέψει τις εργασίες στη ΒΙΑΛ, οι κάτοικοι του Χαλκειούς κινητοποιήθηκαν και κατέλαβαν χώρο του αεροδρομίου εμποδίζοντας την αναχώρησή του, ενώ κάποιες μέρες αργότερα πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση και μπλόκαραν τη διέλευση των οχημάτων που μετέφεραν τα κοντέινερ στο κέντρο
Οι νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων που ξεκίνησαν χτες το βράδυ ακολουθούν την προσφυγή του δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο τέλος Ιανουαρίου.
Παρακάτω παραθέτουμε κάποια δημοσιεύματα δύο εφημερίδων του τοπικού τύπου που καταγράφουν τις νέες κινητοποιήσεις.

 

Στα μπλόκα και πάλι τα ξημερώματα οι Χαλκούσοι | Πολίτης | 07 Φεβ. 2018

Τον δρόμο των κινητοποιήσεων επιλέγουν και πάλι οι κάτοικοι του Χαλκειούς απαντώντας στο νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, να προχωρήσει στην επέκταση του hotspot, επιχειρώντας τη δίοδο βαρέων οχημάτων από το εσωτερικό, πλέον, του hotspot.

Θα περάσετε πάνω από τα πτώματα μας | Πολίτης | 08 Φεβ. 2018

Ό,τι δεν πέτυχε νομικά η κυβέρνηση, επιχειρεί να το επιβάλλει με επίδειξη ισχύος. Οι πληροφορίες που υπήρχαν από χθες στο Χαλκειός ήταν απολύτως έγκυρες. Το γερανοφόρο της Αστυνομίας αποβιβάστηκε το πρωί από το πλοίο με κατεύθυνση προς τη ΒΙΑΛ και σκοπό να απομακρύνει τα οχήματα των Χαλκούσων που είχαν τοποθετηθεί από αργά χθες το βράδυ στους δρόμους που οδηγούσαν προς τη δομή για να αποτραπεί η επέκταση της.

Θυσία Χαλκούσων για να αποτραπεί η επέκταση της ΒΙΑΛ | Πολίτης | 08 Φεβ. 2018

Οι χθεσινές διεργασίες ήταν ο καπνός για τη φωτιά που είναι έτοιμη να ανάψει από στιγμή σε στιγμή γύρω από τη δομή της ΒΙΑΛ. Η Αστυνομία έχει ήδη μεταφέρει γερανό αυτοκινήτων, τον οποίο έστειλε από την Αθήνα με το πλοίο, για να μετακινήσει τα αυτοκίνητα που έχουν από χθες το βράδυ σταθμεύσει οι Χαλκούσοι στο δρόμο που οδηγεί προς τη ΒΙΑΛ για να αποτρέψουν την επέκταση του καταυλισμού. Από το πρωί οι καμπάνες του Χαλκειούς έδωσαν το σύνθημα και ήδη πάνω από 100 κάτοικοι του χωριού βρίσκονται στην περιοχή, έτοιμοι να παρεμποδίσουν την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού, που βρίσκει αντίθετο το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Λήξη συναγερμού στην πρώην ΒΙΑΛ, εν' αναμονή της απόφασης για τ' ασφαλιστικά του Δήμου | Αλήθεια | 08 Φεβ. 2018

Η προσωρινή "ανακωχή" συνδέεται με την αναμονή έκδοσης δικαστικής απόφασης επί των νέων ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου που εκδικάστηκαν χθες στο Πρωτοδικείο. Στη συνέχεια αποχώρησαν και οι κάτοικοι, ενώ σε δηλώσεις του ο Πρόερος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκειούς, Κώστας Φουτράκης, ανέφερε ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να είναι σεβαστές, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεσμευτεί για το πως θα αντιδράσουν οι κάτοικοι σε περίπτωση που ανάψει το "πράσινο φως" για την επί της ουσίας επέκταση του Κέντρου.

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/