ΚΕΔ Σάμου: Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της υπερδομής και οι συνθήκες θυμίζουν τα καμπ της ντροπής

FacebookTwitterE-mailPrint

ΚΕΔ Σάμου: Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της υπερδομής και οι συνθήκες θυμίζουν τα καμπ της ντροπής

View Original

politikalesvos.gr | 25 Οκτωβρίου 2022 

ΚΕΔ Σάμου: Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της υπερδομής και οι συνθήκες θυμίζουν τα καμπ της ντροπής

Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της υπερ-δομής και οι περισσότερες εγκαταστάσεις της είναι «out of service».
1000 άνθρωποι περιορισμένοι στο ένα τρίτο της δομής περιμένουν ακόμη στο εξευτελιστικό “food line” έξω από ένα κοντέινερ για να φάνε.

Τον Σεπτέμβρη του 2021 εγκαινιάστηκε στη Σάμο, στην περιοχή των παλιών σφαγείων στη θέση Ζερβού, η πρώτη χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) προσφύγων. Μια δομή- φυλακή, όπως προδίδει και η περιγραφή του Google Maps η οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης είχε ως σκοπό «να προσφέρει πίσω την χαμένη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία». Ένα χρόνο μετά την επίσκεψη των δημοσιογράφων τον Οκτώβρη του 2021 και την «ξενάγηση» του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στις εγκαταστάσεις της, οι 1000 περίπου αιτούντες άσυλο που κατοικούν σήμερα στη νέα κλειστή δομή, συνολικής χωρητικότητας 3000 ατόμων, διαβιούν σε συνθήκες που δεν απέχουν από αυτές του Καρά Τεπέ! Αυτή τη στιγμή στην ΚΕΔ των 40 εκατομμυρίων που «αναπτύσσεται» σε 154 στρέμματα, συμβαίνει το εξής παράλογο κι εξωφρενικό. Για τους αιτούντες/σες άσυλο είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο μόνο το ένα τρίτο αυτής. Έτσι παρότι προϋπόθεση της νέας αυτής «ευρωπαϊκής προσέγγισης» σύμφωνα με τα λεγόμενα της επικεφαλής της Task force για τη Λέσβο Beate Gminder ήταν η δημιουργία διακριτών χώρων που θα θύμιζαν «γειτονιές» οι άνθρωποι μένουν, ένα χρόνο μετά περιορισμένοι στους χώρους και στους οικίσκους που προορίζονται για την καραντίνα! Να σημειωθεί πως οι αιτούντες/σες άσυλο είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα που εξακολουθεί να υπόκειται σε υποχρεωτική καραντίνα COVID-19 με την άφιξη στην Ελλάδα για τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Πολύ μακριά από τη ωραιοποιημένη εικόνα που η Κυβέρνηση πάσχισε να παρουσιάσει βρίσκεται και η πραγματικότητα σε ότι αφορά στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών των προσφύγων. Τα εστιατόρια με τους πάγκους και την κουζίνα, στα οποία ξεναγήθηκαν οι δημοσιογράφοι, παραμένουν ερμητικά κλειστά ένα χρόνο τώρα και η σίτιση 1000 και πλέον ανθρώπων συνεχίζεται με το γνωστό, θλιβερό food line έξω από ένα κοντέινερ. Το νοσοκομείο που θα λειτουργούσε εντός της ΚΕΔ και το φαρμακείο είναι χώροι φαντάσματα. Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ καταγγέλλουν πως βάζουν πολλές φορές οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη για φάρμακα των εξυπηρετούμενων ενώ πληρώνουν τα έξοδα της μετακίνησης για το απομακρυσμένο σημείο που βρίσκεται η ΚΕΔ. Σύμφωνα με καταγγελίες δικηγόρων για πολύ καιρό δεν υπήρχε καν γιατρός με αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο να επισκέπτονται ξανά το νοσοκομείο της Σάμου!
Όσο για το πολυδιαφημισμένο σύστημα ασφάλειας ως τον Σεπτέμβρη το ΠΡΟΚΕΚΑ δεν λειτουργούσε με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι (πρόσφυγες χωρίς χαρτιά) να παραμένουν στο ΑΤ Σάμου. Σύμφωνα με καταγγελίες δικηγόρων ανάμεσα τους και ένα νεαρό κορίτσι 20 χρόνων που κρατούνταν σε ένα κλουβί μέσα στο μεγαλύτερο κλουβί περιτριγυρισμένη από άλλους κρατούμενους. Χωρίς ρούχα ή είδη υγιεινής για 15 μέρες μέχρι που τους έδωσαν οι … «καταραμένες» ΜΚΟ. Αυτές οι ίδιες ΜΚΟ, που ακόμη είναι εκείνες που παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης στους 1000 κατοίκους του καμπ. Τέλος, τα υπερσύγχρονα συστήματα ελέγχου που έχουν εγκατασταθεί (x-rays, ηλεκτρικές κάρτες έλεγχος δαχτυλικών αποτυπωμάτων) που πρόβαλαν επικοινωνιακά το διάτρητο αφήγημα για ασφάλεια δεν έχουν μπει ακόμη στο σύνολό τους σε λειτουργία με αποτέλεσμα όπως και στον Καρά Τεπέ ο σωματικός έλεγχος κατά την είσοδο να είναι εξαντλητικός για τους αιτούντες άσυλο που Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες τον τελευταίο χρόνο, το 91% των ατόμων που υποστηρίχθηκαν από το πρόγραμμα ψυχικής υγείας της IRC στη Σάμο παρουσίασαν συμπτώματα άγχους, το 87% συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, ενώ ένα ανησυχητικό 41% εμφάνισε συμπτώματα αυτοκτονικότητας.

Διαβάστε περισσότερα >>>