Επίσκεψη κλιμακίου της Διεθνούς Αμνηστίας σε ΒΙΑΛ και Μόρια

FacebookTwitterE-mailPrint

Επίσκεψη κλιμακίου της Διεθνούς Αμνηστίας σε ΒΙΑΛ και Μόρια

View Original

Την ευκαιρία να δουν ιδίοις όμμασι τις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής σε ΒΙΑΛ και Μόρια είχε κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας που πραγματοποίησε επισκέψεις σε Χίο και Λέσβο στο πλαίσιο εκστρατείας για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τους αιτούντες άσυλο και τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής

@Giorgos Moutafis/Amnesty International

Εκπρόσωποι του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφτηκαν τους καταυλισμούς της ΒΙΑΛ στην Χίο και της Μόριας στη Λέσβο, συνομίλησαν με δεκάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, κατέγραψαν τις συνθήκες διαμονής τους, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές. Ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης συναντήθηκε με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Χίου καθώς και με το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, με σκοπό τόσο την ενημέρωσή τους για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας όσο και την πληροφόρηση της οργάνωσης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Τέλος, εκπρόσωποι της οργάνωσης ήρθαν σε επαφή με τοπικές συλλογικότητες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με σκοπό να συντονιστούν οι δράσεις θεσμικής πίεσης.

@Giorgos Moutafis/Amnesty International

«Οι συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο στην Μόρια και τη ΒΙΑΛ αποτελούν ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ζωές των ανθρώπων αυτών έχουν τεθεί σε αναμονή για διάστημα που φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα κρούσματα απόγνωσης και ψυχικών διαταραχών. Οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί μαζί με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και τις ζωές τους κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι για να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Η υποδοχή που τους επιφύλαξε η Ευρώπη μέσω της Ελλάδας ήταν να τους περιορίσει στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουνε μετατραπεί από νησιά αλληλεγγύης σε ανοιχτές φυλακές με βάση τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.» δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μετά το τέλος της αποστολής και συμπλήρωσε «Αυτό που ζητάμε ως Διεθνής Αμνηστία από την ελληνική κυβέρνηση είναι να αρθεί ο απαράδεκτος γεωγραφικός περιορισμός των ανθρώπων αυτών στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να καταγραφούν, να τους εξασφαλισθεί η κατάλληλη υποδοχή και διαμονή και να εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Πηγή: aplotaria.gr >>>