«Στον αέρα το ΚΥΤ της Βάστριας»

FacebookTwitterE-mailPrint

«Στον αέρα το ΚΥΤ της Βάστριας»

View Original

lesvosnews.net | 26 Ιανουαρίου 2023

«Στον αέρα το ΚΥΤ της Βάστριας»

Με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Πηγής, Μιλτιάδη Αντωνίου και Κώμης, Χρήστο Τσιβγούλη, συναντήθηκε στην Πηγή ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο Αυτοδιοίκησης της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος, Δημήτρη Ζαχαριάδη και το μέλος του Συντονιστικού της ΝΕ Λέσβου του Κόμματος και Δημοτικό Σύμβουλο Μυτιλήνης, Κώστα Αστυρακάκη. 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα επιμέρους προβλήματα των δύο κοινοτήτων, που αισθάνονται εγκαταλελειμμένες από τον Δήμο Μυτιλήνης, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το υπό κατασκευή νέο ΚΥΤ στη Βάστρια.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γιάννης Μπουρνούς σχολίασε:

«Ο κ. Μηταράκης, σε σύμπραξη με τον κ. Αθανασίου και τον κ. Κύτελη, έκανε τα αδύνατα δυνατά για να κατασκευάσει ο «εθνικός εργολάβος» το νέο ΚΥΤ χωρητικότητας 5000 ανθρώπων στη Βάστρια. Δίπλα στον δασικό πνεύμονα του νησιού μας και σε περιοχή Natura. Ήταν, όμως, τέτοια η λαχτάρα της κυβέρνησης και του Υπουργού να…απορροφήσει τα 87,5 εκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να κάνει το 

νησί μας μόνιμη φυλακή ψυχών της ΕΕ, που από την αρχή του έργου παραβιάστηκαν ή αγνοήθηκαν νόμοι του κράτους, ώστε το νέο ΚΥΤ να εγκαινιαστεί το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς για τον κ. Μηταράκη και τους ντόπιους συμμάχους του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των Κοινοτήτων Κώμης και Ν. Κυδωνιών, στο σκέλος που αφορούσε το δρόμο πρόσβασης στην δομή της Βάστριας, απαγορεύοντας την κατασκευή αυτού μέχρι την οριστική απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης ακύρωσης,  αφού έκρινε ότι η κατασκευή του δρόμου θα οδηγούσε σε μη αναστρέψιμη καταστροφή του δασικού πλούτου και της σπάνιας ορνιθοπανίδας της προστατευόμενης  περιοχής. 

Επόμενη δοκιμασία για τους κυβερνώντες, η εξέταση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου της τεχνικά ανεπαρκούς και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο ΚΥΤ, που κατατέθηκε μετά την έναρξη κατασκευής του, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε άλλης πράξης. Αναμένουμε, η Περιφερειακή Αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διαψεύσει έτσι στην πράξη όσα ακούγονται μετά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μουτζούρη με τον κ. Μητσοτάκη».

Διαβάστε περισσότερα >>>