Προσφυγικό: Πώς ο κορωνοϊός έφερε τα κλειστά κέντρα στα νησιά

FacebookTwitterE-mailPrint

Προσφυγικό: Πώς ο κορωνοϊός έφερε τα κλειστά κέντρα στα νησιά

View Original
Keywords

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ της Εφημερίδας Αυγή, της Έλλης Ζώτου

Η μόνη λύση από το υπουργείο είναι οι κλειστές δομές, όποια κι αν είναι η ερώτηση

Πριν δύο εβδομάδες, όταν τόσο δημοσιογράφοι όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ρωτούσαν να μάθουν ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατά του κορωνοϊού για τα υπερπληθή Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών και τις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας, η λακωνική απάντηση των αρμοδίων ήταν ότι έχουν δοθεί οδηγίες. Στην “Α” η απάντηση μάλιστα έκανε λόγο και για οδηγίες που έχουν δοθεί από τις 29 Ιανουαρίου και στενή συνεργασία των ιατρικών κλιμακίων με τον ΕΟΔΥ. Θυμίζουμε δε τη σπουδή που είχε επιδείξει η κυβέρνηση για να χρεώσει την πιθανή τότε έλευση της πανδημίας στους αιτούντες άσυλο.

“Κλείνουν” τα ΚΥΤ σε Λέρο και Κω

Ωστόσο, η πανδημία δεν έφτασε στη χώρα από αιτούντες άσυλο και μετανάστες και οι τελευταίοι παραμένουν κατά χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου σε ΚΥΤ που μόλις μετά από δύο εβδομάδες απορίας περί του σχεδιασμού το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε μέτρα, τα οποία την ίδια ημέρα διόρθωσε - πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς κατά τις απογευματινές του δηλώσεις μαζί με τον λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα. Το υπουργείο επανήλθε την επομένη ημέρα, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη, για να επαναλάβει τα περί περιορισμού των μετακινήσεων των προσφύγων στα κοντινά αστικά κέντρα, που είχε ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς, και να προσθέσει όμως και ένα ακόμα, αυτό της μετατροπής των ΚΥΤ της Λέρου και Κω μετά από έγγραφο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης “του νέου Κλειστού Κέντρου Σάμου, σε μικρότερη έκταση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης δημοτικού συμβουλίου, με ταυτόχρονο κλείσιμο της ανοιχτής δομής στο Βαθύ”.

Και κάπως έτσι στο νότιο Αιγαίο η “πολυπόθητη” λύση για την κυβέρνηση σε κάθε ζήτημα του προσφυγικού, δηλαδή η μετατροπή των ανοιχτών κέντρων σε κλειστά, πέρασε υπό τον φόβο του κορωνοϊού.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>