«Όσο ανοίγουν κέντρα ταυτοποίησης, θα υπάρχει πάντα μία Μόρια». Η Ζ. Τσιριγώτη, μιλά στο «Ν» με φόντο τον καμένο καταυλισμό

FacebookTwitterE-mailPrint

«Όσο ανοίγουν κέντρα ταυτοποίησης, θα υπάρχει πάντα μία Μόρια». Η Ζ. Τσιριγώτη, μιλά στο «Ν» με φόντο τον καμένο καταυλισμό

View Original

Συντάκτρια: Ανθή Παζιάνου | ΣΤΟ ΝΗΣΙ | 7 Ιουλίου 2021 |

«Όσο ανοίγουν κέντρα ταυτοποίησης, θα υπάρχει πάντα μία Μόρια»

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη μίλησε στο «Ν» μέσα στον καμένο προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Η πρώτη φορά που είχε επισκεφτεί το Κέντρο της Μόριας ήταν όταν εκείνη ήταν ακόμη Ταξίαρχος και διευθύντρια της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Ευρωπαίας Επιτρόπου, κ. Μάλστρομ με τον τότε υπουργό, Νίκο Δένδια. Τότε το Κέντρο της Μόριας ήταν Κέντρο Κράτησης.

Στη συνέχεια επανήλθε ως Υποστράτηγος το 2015 όταν ανέλαβε τον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και θυμάται πολύ καλά την προσφυγική κρίση. Συχνά άρχισε να έρχεται από το 2016 ως Αντιστράτηγος, ως προϊστάμενη Επιτελείου αλλά και μετέπειτα ως Γενική Επιθεωρήτρια Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Κι όμως θυμάται ότι το 2016 κάποια στιγμή επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα δεν υπήρχε ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης.

Τα συναισθήματά της για την παρουσία της στον καμένο καταυλισμό… ανάμικτα. «Ο συμβολισμός της Μόριας δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη χώρα και την Ευρώπη», ανέφερε. «Η Μόρια έκλεισε, αλλά θα ανοίξει κάπου αλλού… Όταν γίνονται άλλα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, θα υπάρχει αλλού κάποια Μόρια».

Ως πρώην ένστολη, εξηγεί ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι, αλλά ότι θα πρέπει να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε περισσότερα >>>