Επαναπροωθήσεις παιδιών στο Αιγαίο

FacebookTwitterE-mailPrint

Επαναπροωθήσεις παιδιών στο Αιγαίο

View Original

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης | efsyn.gr | 4 Ιανουαρίου 2023

Επαναπροωθήσεις παιδιών στο Αιγαίο

Δεν έχασε καιρό το Λιμενικό και άρχισε και το 2024 τις βίαιες εγκληματικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης, επαναπροωθώντας μέσα στις γιορτές δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους δεκάδες μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με την αναφορά της οργάνωσης Aegean Boat Report, που καταγράφει συστηματικά τα τελευταία χρόνια περιστατικά επαναπροώθησης προσφύγων από τις ελληνικές αρχές, στις 6.20 τα ξημερώματα της Τρίτης 2 Ιανουαρίου, σκάφος του Λιμενικού σταμάτησε βίαια μια βάρκα προσφύγων στο βόρειο μέρος της Σάμου, περίπου ένα χιλιόμετρο ανατολικά του Κάμπου. Οι λιμενικοί υποσχέθηκαν στους πρόσφυγες ότι θα τους μεταφέρουν στη στεριά κι έτσι τους έπεισαν να επιβιβαστούν στο σκάφος του Λιμενικού, 51 άτομα, τα 20 μικρά παιδιά. Τους ζήτησαν τα υπάρχοντά τους, κινητά, χρήματα και τιμαλφή και τους οδήγησαν στην αντίθετη κατεύθυνση, προς την Τουρκία, όπου τους ανάγκασαν να ανέβουν σε δύο φουσκωτές σχεδίες τύπου liferaft, τις οποίες άφησαν να πλέουν ακυβέρνητες. Γύρω στις 9.30 το πρωί, τους εντόπισε το τουρκικό Λιμενικό να πλέουν 7 χιλιόμετρα νότια από τα Σώκια και τους οδήγησε πίσω στα τουρκικά παράλια, όπου τους συνέλαβε.

«Αυτό συνέβη μέρα μεσημέρι, είναι περίεργο που δεν το είδε η Frontex που έχει μεγάλη παρουσία στην περιοχή, από αέρα, από θάλασσα και στη στεριά. Αυτά τα περιστατικά σπανίως καταλήγουν να καταγράφονται σε αναφορές, αντιθέτως συγκαλύπτονται από αυτούς που υποτίθεται ότι προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη ζωή και τις ευρωπαϊκές αξίες στα σύνορά μας», σημειώνει η οργάνωση.

Λίγο πριν λήξει το 2023, στις 28 Δεκεμβρίου το πρωί, άλλα 20 μικρά παιδιά που επέβαιναν σε βάρκα με συνολικά 40 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν από τη βορειοανατολική Λέσβο, έξω από τη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Και σ’ αυτό το περιστατικό, η Aegean Boat Report αναφέρει ότι οι λιμενικοί, οι οποίοι είχαν καλυμμένα πρόσωπα, τους υποσχέθηκαν στα ψέματα ότι θα τους μεταφέρουν στη στεριά, αλλά τους οδήγησαν προς την Τουρκία, τους κατάσχεσαν τα υπάρχοντά τους, τσάντες, έγγραφα, χρήματα, τιμαλφή, ενώ τους ανάγκασαν να πετάξουν τα κινητά τους στη θάλασσα. Στη συνέχεια, τους ανάγκασαν να ανέβουν σε δύο σχεδίες τύπου liferaft και τους εγκατέλειψαν να πλέουν ακυβέρνητοι στη θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/