Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας: Σεμινάρια της Τετάρτης

FacebookTwitterE-mailPrint

Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας: Σεμινάρια της Τετάρτης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  ΑΙΓΑΙΟΥ

TMHMA ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Στο πλαίσιο των Σεμιναρίων της Τετάρτης που οργανώνονται από το ΠΜΣ «Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία», το Εργαστήριο Εθνογραφίας και το Παρατηρητήριο της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο  έχουμε τη χαρά να σας καλέσουμε στην ομιλία του

Στέφανου Λεβίδη, Υποψήφιου Διδάκτορα, Centre for Research Architecture, Πανεπιστήμιο του Goldsmiths, με θέμα:

«Forensic Architecture: η βία στο όριο της ανιχνευσιμότητας»

 Η ομιλία θα γίνει στο Εργαστήριο Εθνογραφίας, κτήριο ΑΤΕ, Μυτιλήνη, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 στις 20:30. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Τα σεμινάρια είναι ανοικτά σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Περίληψη:

Στο σύγχρονο πολιτικό περιβάλλον της μετα-αλήθειας, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικά εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα σε δημόσια θέα συχνά διαστρεβλώνονται ή αποσιωπώνται από το επίσημο αφήγημα. Εντούτοις, τέτοια βίαια συμβάντα αποτυπώνονται όλο και πιο συχνά από πυκνά συστήματα καταγραφής - η πρόσβαση στην πληροφορία δεν αποτελεί πλέον μονοπώλιο των αρχών. Βίντεο, φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα είναι άμεσα διαθέσιμα στα κοινωνικά δίκτυα και αποτελούν σημαντικό υλικό για ανεξάρτητες ερευνητικές πρωτοβουλίες που επιχειρούν να αντιστρέψουν το 'βλέμμα'. Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, από το πανεπιστήμιο του Goldsmiths, University of London, αποτελεί μία τέτοια πρωτοβουλία. Στελεχωμένη από αρχιτέκτονες, ακαδημαικούς, κινηματογραφιστές, προγραμματιστές, κ.α., η ομάδα χρησιμοποιεί εργαλεία χωρικού σχεδιασμού και πολυμεσικής ανάλυσης για να παράξει πειστήρια και να τα θέσει στην κρίση πολιτικών και κοινωνικών φόρουμ· να ελέγξει τις αλήθειες που οι επίσημοι φορείς παράγουν.

Ο Στέφανος Λεβίδης, field coordinator του Forensic Architecture στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει πρόσφατες έρευνες της ομάδας, και θα θέσει ορισμένες από τις προκλήσεις -τεχνικές, μεθοδολογικές και θεωρητικές- που προκύπτουν μέσα από την ερευνητική διαδικασία προς συζήτηση.