Πρακτικές συστάσεις της Υ.Α. προς τα ευρωπαϊκά κράτη για τη διασφάλιση της πρόσβασης στο άσυλο και την ασφαλή υποδοχή εν μέσω κορωνοϊού

FacebookTwitterE-mailPrint

Πρακτικές συστάσεις της Υ.Α. προς τα ευρωπαϊκά κράτη για τη διασφάλιση της πρόσβασης στο άσυλο και την ασφαλή υποδοχή εν μέσω κορωνοϊού

Συντάκτης: UNHCR | unhcr.gr | 27 Απριλίου 2020

Καθώς ο κόσμος κινητοποιείται με σκοπό την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19, πολλές χώρες στην Ευρώπη και αλλού έχουν υιοθετήσει εξαιρετικά μέτρα για τη διαχείριση των συνόρων τους, περιορίζοντας τα αεροπορικά ταξίδια και τις διασυνοριακές μετακινήσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να διαφυλάξουν τις πολλές καλές πρακτικές και να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την ενδυνάμωση των συστημάτων ασύλου στην Ευρώπη σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο.

Είναι ενθαρρυντικό το ότι τα δύο τρίτα σχεδόν των χωρών της Ευρώπης έχουν βρει τρόπους να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα σύνορά τους, επιτρέποντας παράλληλα την πρόσβαση στο έδαφός τους σε ανθρώπους που αναζητούν άσυλο. Ορισμένα από τα μέτρα που έχουν θέσει σε ισχύ οι ευρωπαϊκές χώρες είναι οι ιατρικοί έλεγχοι στα σύνορα, η πιστοποίηση της υγείας ή η προσωρινή επιβολή καραντίνας αμέσως μετά την άφιξη. Πρόκειται για σημαντικά θετικά μέτρα που μπορούν να αποτελέσουν προηγούμενο και για άλλα κράτη στην Ευρώπη και αλλού.

«Καθώς οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, έχουμε ετοιμάσει μια σειρά από πρακτικές συστάσεις με σκοπό τη στήριξη των εθνικών συστημάτων ασύλου, ενώ συνεχίζουμε να παρέχουμε την εμπειρογνωμοσύνη μας στις κυβερνήσεις», δήλωσε η Pascale Moreau, Περιφερειακή Διευθύντρια της Υ.Α. για την Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα>>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/