Οι ΓΧΣ απαντούν στα περί αναξιόπιστων ιατρικών στοιχείων για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στο ΚΥΤ Μόριας

Facebook Twitter E-mail Print
Τετάρτη, 17 October 2018
Οι ΓΧΣ απαντούν στα περί αναξιόπιστων ιατρικών στοιχείων για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στο ΚΥΤ Μόριας

Συντάκτης: ΕΡΤ Αιγαίου | 17 Οκτωβρίου 2018

Με αφορμή τις δηλώσεις του διοικητή του ΚΥΤ Μόριας για τις καταγγελίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που κρίνονται ως αναξιόπιστα τα ιατρικά στοιχεία αναφορικά με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών, απαντά ο Διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Απόστολος Βεΐζης :

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας που λαμβάνουν χώρα στη Μόρια της Λέσβου παραβλέπονται και χαρακτηρίζονται ως αναληθή από την ίδια τη διοίκηση του Κέντρου της Μόριας, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις τόσο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα όσο και άλλων φορέων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ως ανεξάρτητη και αμερόληπτη ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση, δεν λαμβάνουμε καμία χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος και την ΕΕ. Αξίζει να επισημανθεί ότι στις περιπτώσεις που προχωράμε σε επίσημες καταγγελίες των βλαβερών συνεπειών των πολιτικών που επηρεάζουν άμεσα την υγεία και την αξιοπρέπεια των ασθενών μας, βασιζόμαστε αποκλειστικά σε συγκεκριμένα ιατρικά στοιχεία, που προέρχονται από τη δράση μας.

Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε περιθάλψει στην κλινική μας, που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, συνολικά 23 ασθενείς που ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού, μέσα ή γύρω από τον καταυλισμό. Από τους ασθενείς αυτούς, 14 ήταν ενήλικες και 9 ανήλικοι, εκ των οποίων κάποιοι ηλικίας μόλις 5 ετών. Διαβάστε περισσότερα>>>