Μη ασφαλές καταφύγιο: Ζωή και θάνατος για τους LGBT πρόσφυγες

FacebookTwitterE-mailPrint

Μη ασφαλές καταφύγιο: Ζωή και θάνατος για τους LGBT πρόσφυγες

View Original

Αλεξία Τσαγκάρη | Κωνσταντινούπολη, Λέρος, Κως, Αθήνα

Η Sandy γνώριζε από την αρχή ότι ο πελάτης ήταν επικίνδυνος. Οι περισσότεροι άντρες που συχνάζουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ψάχνοντας για σεξ έχουν την τάση να κινούνται νευρικά ή να προσποιούνται τους αδιάφορους. Αλλά αυτός ο άνθρωπος είχε απειλή στα μάτια του.

«Από το στυλ του, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι δεν είχε χρήματα», θυμάται η Sandy. "Την προειδοποίησα να μην πάει μαζί του. Φαινόταν ύποπτος. Αλλά δεν με άκουσε. Χρειαζόταν μετρητά. "

Η Sandy στέκεται στην ίδια θέση στην πλατεία Ταξίμ όπου παρακολούθησε τη φίλη της τη Warda, να ακολουθεί τον Τούρκο ανάμεσα στο πλήθος του Σαββατόβραδου έξι μήνες νωρίτερα, στις 17 Δεκεμβρίου 2016. Ήταν η τελευταία φορά που την είδε ζωντανή.

Όπως και η Sandy, η Warda ήταν τρανς πρόσφυγας από τη Συρία. Και οι δύο είχαν εγκαταλείψει τον πόλεμο και τις διώξεις αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη. Έμειναν στην Κωνσταντινούπολη, όπου, περιθωριοποιημένες από τους ντόπιους και άλλους πρόσφυγες, αναγκάστηκαν να πουλήσουν σεξ για να επιβιώσουν.

"Τρεις ώρες αργότερα της τηλεφωνήσαμε, αλλά το κινητό ήταν κλειστό", είπε η Sandy κλαίγοντας ενώ, η μάσκαρα έτρεχε στο πρόσωπό της. "Έτσι επέστρεψα σπίτι, όπου την βρήκα καλυμμένη με αίμα.  Μετά βίας μπόρεσα να την αναγνωρίσω. "

Η Sandy έδειξε μια εικόνα της σκηνής του φόνου στο κινητό της. Η Warda ήταν πεσμένη στο πάτωμα με μια τεράστια ουλή στο πλάι και στο κάτω μέρος του σώματός της. Ο δολοφόνος την είχε ξεκοιλιάσει, κόψει τον λαιμό και τα γεννητικά της όργανα.

"Τελικά, η αστυνομία ήρθε και πήρε το σώμα της", είπε η Sandy. «Θέλαμε να της δώσουμε μια σωστή κηδεία, αλλά δεν μας άφησαν. Την έθαψαν σαν σκυλί. "

Η Warda ήταν 30 ετών, την ίδια ηλικία με την Sandy. Ο τελευταίος χώρος ανάπαυσης είναι ένα νεκροταφείο στα ανατολικά προάστια της Κωνσταντινούπολης, όπου αγριολούλουδα φυτρώνουν στον ανώνυμο τάφο της.

Όταν η Sandy ήρθε σε επαφή με τους συγγενείς της Warda στη Συρία μετά το θάνατό της, είπαν ότι είχε προκαλέσει ντροπή στην οικογένεια.  Έτσι δεν επέτρεψαν στο νεκροταφείο να γράψει το όνομά της στον τάφο.

 

Η Warda, εδώ φαίνεται σε ένα στιγμιότυπο στο κινητό τηλέφωνο ενός φίλου, δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Δεκεμβρίου 2016. Φωτογραφία: Αλεξία Τσαγκάρη

 

Διβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Balkan Fellowship for Journalistic Excellence >>>

Η Αλεξία Τσαγκάρη είναι freelance ρεπόρτερ και video journalist με έδρα την Αθήνα. Το άρθρο αυτό εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, υποστηριζόμενου από το Ίδρυμα ERSTE και το Open Society Foundations, σε συνεργασία με το Balkan Investigative Reporting Network.

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/