Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Δύο χρόνια από την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας | Άρθρα & Συγκεντρώσεις

FacebookTwitterE-mailPrint

Ενημερωτικό Δελτίο Παρατηρητηρίου: Δύο χρόνια από την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας | Άρθρα & Συγκεντρώσεις

Κλείνουνε δύο χρόνια από την Κοινή Δήλωση Ε. Ε. και Τουρκίας και διάφορες οργανώσεις και συλλογικότητες διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπως και στη Λέσβο, οι οποίες συμπίπτουν και με τη διεθνή μερα μέρα κατά του ρατσισμού, του φασισμού, του πολέμου & της φτώχειας. Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. ετοιμάζεται να δώσει 3 δισεκατομύρια ακόμα στην Τουρκία στο πλαίσιο διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί εκέι ως αποτέλεσμα της κοινής δήλωσης του 2016. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες διοργανώνει από κοινού συνέντευξη τύπου με άλλες οργανώσεις στις 20 Μαρτίου 2018, στην ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τα δύο χρόνια από την υπογραφή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Διαβάστε τις παρακάτω αναφορές, δημοσιεύματα και καλέσματα στις συγκεντρώσεις:

Δυο χρόνια από τη «βρώμικη» συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας | aplotaria.gr | 15 Μαρ. 2018

Το Σάββατο 17 Μάρτη οργανώνονται διαδηλώσεις σε περισσότερες από 70 πόλεις ανά τον κόσμο με αίτημα να καταργηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία αλλά και με τη Λιβύη

Φωτογραφία από τις περσινές διαμαρτυρίες στην Λέσβο. Πηγή: voanews.com

Στις 20 Μαρτίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη της εφαρμογής της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που συνυπέγραψε και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απέναντι σε αυτή τη ντροπιαστική συμφωνία, το Σάββατο 17 Μάρτη, σε δεκάδες πόλεις και χώρες σε όλο τον κόσμο, διοργανώνονται διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, τον πόλεμο και τη φτώχεια, την ίδια ώρα που εντείνονται οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το χωρίς τέλος δράμα του ξεριζωμού, η εκμετάλλευση και ο κατατρεγμός των προσφύγων και η άνοδος της φασιστικής απειλής σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>

Δύο χρόνια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τα «αόρατα» τραύματα των εγκλωβισμένων προσφύγων | Εφημερίδα των Συντακτών | 13 Μαρ. 2018

Αν τα ψυχικά τραύματα ήταν εμφανή όπως είναι τα σωματικά, με τόσους ανθρώπους που έχουν τραυματίσει οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως θα είχαμε κάνει κάτι παραπάνω για να το σταματήσουμε

Emina Ć. ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στις 18 Μαρτίου 2016 η Ε.Ε. υπογράφει μια ντροπιαστική και επικίνδυνη συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου να κλείσει οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Αιγαίου. Παράλληλα το σφράγισμα των βαλκανικών διαδρομών και η δημιουργία των hotspot στα νησιά του Αιγαίου έχει αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε βαλκανική χώρα. Τα στρατιωτικοποιημένα σύνορα, οι φράχτες, η ενισχυμένη Frontex και οι πολλαπλοί έλεγχοι ακόμα και εντός της Ε.Ε. χωρών αλλά και βαλκανικών χωρών απαγορεύουν τη μετακίνηση των προσφύγων. Η «νέα» αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. εφαρμόζεται με βία και αγριότητα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου >>>

Δύο χρόνια μετά | http://lathra.gr

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της επαίσχυντης συμφωνίας τίποτα πιο ρεαλιστικό τίποτα πιο αναγκαίο από την κατάργηση της

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την επαίσχυντη συμφωνία αποτροπής των προσφύγων του πολέμου και της φτώχιας προς την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση και την Τουρκία συμφώνησε πριν δύο χρόνια στην εφαρμογή ενός απεχθούς πολιτικού πειράματος με «αχαρτογράφητες» -τότε- συνέπειες για τα νησιά.  Σήμερα δύο χρόνια μετά γνωρίζουμε πλέον καλά ότι η συμφωνία αυτή βασίζεται τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά μέσω του γεωγραφικού περιορισμού, την κυνική και κοντόφθαλμη αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» και τον Ερτογάν ως ρυθμιστή των εξελίξεων, τις άθλιες συνθήκες στα hotspotως εργαλείο αποτροπής, τη διάλυση του προσφυγικού δικαίου,  την αδρή χρηματοδότηση της “μηχανής” επιτήρησης συνόρων, καταστολής των αντιδράσεων, και υποστήριξης των πολυεθνικών ανθρωπιστικής βοήθειας. Δύο χρόνια μετά ποιος  μπορεί να αισθάνεται ότι η κορυφαία  πολιτική επιλογή της Ε.Ε. για το προσφυγικό έφερε μια νέα πολιτική πραγματικότητα καλύτερη από την προηγούμενη ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι που διώχνουν τους ανθρώπους και τους αναγκάζουν να ξεριζώνονται; Αντίθετα, αναλώσιμα κράτη χάνονται στον πόλεμο, αναλώσιμοι άνθρωποι πνίγονται στην θάλασσα και σαπίζουν στα hotspots, αναλώσιμα νησιάγεμάτα θυμό προσφέρονται βορά στην  ακροδεξιά ρητορική, φανατισμό και ρατσισμό. Εδώ στη Χίο, δεν μπορούμε να έχουμε πλέον αυταπάτες για το αληθινό περιεχόμενο της επαίσχυντης συμφωνίας αλλά ούτε και για τον ρόλο που επιφυλάσσει για τα νησιά τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, φαίνεται να έχει ριζώσει η αντίληψη στις Βρυξέλλες ότι μικρή σημασία έχει να «χαθούν» τα νησιά και να μετατραπούν από πεδίο πολιτικού πειράματος σε μόνιμη ζώνη ανάσχεσης για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη. 

Δύο χρόνια μετά τα νησιά έχασαν την ψυχή τους και από τόποι αλληλεγγύης και ανθρωπιάς γέννησαν φόβο και άρνηση προς τον πρόσφυγα αυτόν που έχασε τα πάντα και ζητά κάπου να σταθεί με ασφάλεια. 

Δύο χρόνια  μετά την έναρξη της επαίσχυντης συμφωνίας ως συλλογικότητα προτάσσουμε ότι τίποτα δεν είναι πιο ρεαλιστικό, τίποτα πιο αναγκαίο από την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Η συμπόρευση στη διεκδίκηση για την κατάργηση της είναι ιστορική ανάγκη.

ΛΑΘΡΑ; - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου

Συνγκέντρωση Αλληλεγγύης - Δύο Χρόνια μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε./Τουρκίας - Σαβ. 17/03 - 12:00 | ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ  

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 

Ενημέρωση: Στην πλατεία Σαπφούς η εκδήλωση για την 17η Μάρτη από τον Συντονισμό Λέσβου για προσφυγικό​

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Δύο χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και σας καλούμε να διαδηλώσουμε μαζί, έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, στις 17 Μαρτίου .
Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, θα συγκεντρωθούν την ίδια ημέρα για να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται φυλακισμένοι σε συνθήκες κακομεταχείρισης και βασανισμού. (Άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.)

Διαδηλώνουμε έξω από την Μόρια, ενάντια στη συμφωνία που μετέτρεψε τη Λέσβο και άλλα νησιά του Αιγαίου σε φυλακές.
Διαδηλώνουμε γιατί στη Μόρια οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες.
Απαιτούμε, να ανοίξουν τα νησιά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να μετακινηθούν σε χώρους υποδοχής, στην ηπειρωτική Ελλάδα, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Καλούμε την Ε.Ε., να δείξει την αλληλεγγύη της και να δεχθεί την εγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα κράτη-μέλη της, καθώς και να υλοποιήσει το πρόγραμμα της οικογενειακής επανένωσης.

Λέμε ΟΧΙ στα κέντρα κράτησης (φιλοξενίας).
Λέμε ΟΧΙ στην αστυνομική βία και στις ρατσιστικές διακρίσεις απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Λέμε ΟΧΙ στις απελάσεις και στις επιστροφές στις ανασφαλείς χώρες τους.

Αγωνιζόμαστε για τους πρόσφυγες και μετανάστες που αυθαιρέτως συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες.
Οι αστυνομικοί που χρησιμοποίησαν βία απέναντί τους, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά τους.
Διαδηλώνουμε ειρηνικά και χωρίς φόβο.

Στην πλατεία Σαπφούς η εκδήλωση για την 17η Μάρτη από τον Συντονισμό Λέσβου για προσφυγικό | ΕΡΤ | 16 Μαρ. 2018

Τους λόγους που οδήγησαν σε αλλαγή του τόπου της συγκέντρωσης που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί έξω από το ΚΥΤ της Μόριας για αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, διεθνή ημέρα κατά του ρατσισμού, φασισμού, πολέμου & φτώχειας, ανακοίνωσε ο Συντονισμός για προσφυγικό-μεταναστευτικό Λέσβου, καθώς όπως τονίζει δεν θα επιτρέψει «η κινητοποίηση της 17ης Μάρτη, που στόχο έχει να καταγγείλει την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. να χρησιμοποιηθεί σε βάρος των προσφύγων και μεταφέρει τον χώρο συγκέντρωσης στην Πλατεία Σαπφούς, την ίδια ώρα». Συγκεκριμένα, τονίζει: «Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει εξαπολύσει ένα νέο πογκρόμ κατά των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στο κολαστήριο της Μόριας. Με αποκορύφωμα τα επεισόδια της Τετάρτης όπου οι δυνάμεις καταστολής μετέτρεψαν το κέντρο κράτησης σε ανοιχτό θάλαμο αερίων από τις ρίψεις δακρυγόνων και ασφυξιογόνων. Πληροφορούμαστε ότι οι δυνάμεις του κράτους και του παρακράτους ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν την προγραμματισμένη για το Σάββατο κινητοποίηση ως αφορμή για να χτυπήσουν ξανά τους πρόσφυγες. Ο Συντονισμός για το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν θα επιτρέψει η κινητοποίηση της 17ης Μάρτη που στόχο έχει να καταγγείλει την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. να χρησιμοποιηθεί σε βάρος των προσφύγων και μεταφέρει τον χώρο συγκέντρωσης στην Πλατεία Σαπφούς, την ίδια ώρα. Η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δώσει το λαϊκό, νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα στις ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε., αλλά και στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των κάθε λογής ιμπεριαλιστών και των ντόπιων εθνικιστών που ετοιμάζονται να μετατρέψουν σε νέο πεδίο μάχης το Αιγαίο. Τέλος ο Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στη Λέσβο, τονίζει πως εκφράζεται δημόσια μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις που ο ίδιος δημοσιοποιεί.»

Διεθνής μέρα κατά του ρατσισμού, του φασισμού, του πολέμου & της φτώχειας! | Πανελλαδική Δικτύωση Αντιρατσιστικών & Μεταναστευτικών Συλλογικοτήτων | 16 Μαρ. 2018

#17m18ActionDay  Να ακυρώσουμε την συμφωνία ΕΕ - Τουρκία 

Πανελλαδτικές συμμετοχές!

ΑΘΗΝΑ Ομόνοια 3μ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Άγαλμα Βενιζέλου, 12μ.
ΠΑΤΡΑ Πλ. Γεωργίου, 12μ.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ Περιφέρεια, 12μ. 
ΧΑΝΙΑ Πλ. Αγοράς, 12μ. 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ Πλ. Ελευθερίας, 12. 
ΒΟΛΟΣ Πλ. Ελευθερίας, 6μμ
ΞΑΝΘΗ Κεντρική Πλατεία,12μ.
ΛΕΣΒΟΣ Μορια Χοτσποτ 12μ. 
ΠΡΕΒΕΖΑ, κεντρική αγορά, Θεοφάνειος 11.30 π.μ.
ΛΑΜΙΑ Πλατεία Πάρκου στις 12
ΛΑΡΙΣΑ, Κεντρική πλατεία Λάρισας 12μ.
ΤΡΙΚΑΛΑ, πλατεία Ρήγα Φεραίου 12μ

EU seeks another €3bn Turkey migrant deal | Euobserver | 14 Mar. 2018

The EU should pay €3 billion more to keep refugees in Turkey despite concerns about the Turkish regime, the European Commission has said. It should also put "pressure" on African and Asian states to take back their unwanted nationals from the EU, it added. The €3 billion is to be funded with €1 billion from the EU budget and the rest from member states, as in the previous €3 billion tranche, which ended in 2017. It is to be spent on housing, educating, and giving medical care to the three million refugees now in Turkey, Dimitris Avramopoulos, the EU migration commissioner, said announcing the proposal in Brussels on Wednesday (14 March).

Read the rest of the article >>>

EU presses tough migration stance with more Turkey money, stricter visa rules | ekathimerini.com | 14 Mar. 2018

The European Union on Wednesday said it would chip in another three billion euros for Syrian refugees in Turkey, and restrict travel for countries refusing to take back their citizens who fail to obtain asylum in Europe. The latest measures to curb immigration from the Middle East and Africa, which overwhelmed the bloc when it surged in 2015-16, were announced by the EU’s top migration official, Dimitris Avramopoulos. Some 1.8 million refugees and migrants have reached Europe across the Mediterranean since 2014, according to UN figures, causing friction among member states at odds over how to handle them and lifting support for nationalist and populist parties.

Read the rest of the article >>>

 

 

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/