Ενα μωσαϊκό πολιτισμών και ανθρώπων στην καρδιά της Μυτιλήνης

FacebookTwitterE-mailPrint

Ενα μωσαϊκό πολιτισμών και ανθρώπων στην καρδιά της Μυτιλήνης

Συντάκτρια: Αθηνά Παυλή | efsyn.gr | 1 Σεπτεμβρίου 2019

Ενα μωσαϊκό πολιτισμών και ανθρώπων στην καρδιά της Μυτιλήνης

Μετά την εφιαλτική εμπειρία του περάσματος των θαλάσσιων συνόρων αλλά και την απελπισία της στασιμότητας που τους μαστίζει στα νησιά, πολλοί πρόσφυγες έχουν μία διέξοδο προς την αξιοπρέπεια και την κοινωνική ενσωμάτωση μέσω του εγχειρήματος Mosaik στη Μυτιλήνη, όπου ανακυκλώνουν υλικά όπως τα σωσίβια και οι φουσκωτές βάρκες που στοιβάζονται στις ακτές της Λέσβου, μετατρέποντάς τα σε κοσμήματα, τσάντες και αξεσουάρ.

Οι προσφυγικές ροές στη Λέσβο αυξάνονται εκ νέου, με τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενεί το νησί να ξεπερνά πλέον τις 10.000. Τρία χρόνια μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, χιλιάδες πρόσφυγες, ακόμα και ευάλωτοι, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες απελπιστικές και απάνθρωπες.

Τον Ιούλιο του 2016, ύστερα από πρωτοβουλία που πήραν η Αλληλεγγύη Λέσβου και το Borderline-Europe, δημιουργήθηκε το κέντρο στήριξης προσφύγων και ντόπιων Mosaik, ένας χώρος ανοιχτός για όλους, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, όπου θα μπορούσαν πρόσφυγες και μετανάστες να βρουν διέξοδο από τις ασφυκτικές συνθήκες των καμπ. Ενα εγχείρημα στο οποίο γίνεται σημαντική δουλειά στο κομμάτι της ένταξης των προσφύγων.

Διαβάστε περισσότερα>>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Πρόσφυγες και Μετανάστες
/