"Γκρίζα σημεία" στη διαχείριση των χρημάτων για το προσφυγικό

Facebook Twitter E-mail Print
Παρασκευή, 26 October 2018
"Γκρίζα σημεία" στη διαχείριση των χρημάτων για το προσφυγικό
Λέξεις-κλειδιά: 

Συντάκτης: lesvosnewes.net | 26 Oκτωβρίου 2018

Για "γκρίζα σημεία" στη διαχείριση των χρημάτων για το προσφυγικό - μεταναστευτικό κάνει λόγο το Ποτάμι σχολιάζοντας τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων που φτάνουν στη Βουλή μετά τη σχετική ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού.

Ειδικότερα, το Ποτάμι σημειώνει ότι παρατηρούνται τα εξής:
-Πολλές εκατοντάδες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση
-Διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων –έως και 45 φορές!- στους ίδιους ανθρώπους
-Αναθέσεις "μέσω διαπραγματεύσεων" (!) χωρίς να έχουν υπάρξει δημόσιες προκηρύξεις
-"Πρόχειροι διαγωνισμοί" - "συνοπτικοί διαγωνισμοί"

"Αυτά συνθέτουν την συνήθη πρακτική που ακολουθείται για δύο και πλέον χρόνια, παρότι ο έκτακτος χαρακτήρας της υποδοχής των προσφύγων - μεταναστών έχει αποκτήσει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά", τονίζει το Ποτάμι και προσθέτει:

"Τα στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας δείχνουν πως σχεδόν το 80% του ποσού των συμβάσεων αφορούν τον τομέα της σίτισης στα hot spots των νησιών. Η μερίδα του λέοντος των χρημάτων αυτών έχει κατευθυνθεί με απευθείας αναθέσεις σε πολύ μικρό αριθμό συγκεκριμένων εταιριών κέτερινγκ, κάτι που παραπέμπει σε συνθήκες ενός ιδιότυπου "καρτέλ".

Συγκεκριμένα οι δαπάνες για τις προσφυγικές δομές του ΥΕΘΑ δείχνουν ότι έως σήμερα έχουν συναφθεί 1.967 συμβάσεις ύψους 112.077.099 ευρώ εκ των οποίων τα 88.563.087 έχουν διατεθεί για τη σίτιση. Διαβάστε περισσότερα>>>