«Απάνθρωπες» επαναπροωθήσεις από τις τουρκικές αρχές καταγγέλλουν Αφγανοί πρόσφυγες

Facebook Twitter E-mail Print
Πέμπτη, 14 October 2021
«Απάνθρωπες» επαναπροωθήσεις από τις τουρκικές αρχές καταγγέλλουν Αφγανοί πρόσφυγες

efsyn.gr | 14 Οκτωβρίου 2021|

«Απάνθρωπες» επαναπροωθήσεις από τις τουρκικές αρχές καταγγέλλουν Αφγανοί πρόσφυγες

Καθώς ο ήλιος δύει στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας, ο Μουχαμντουλάχ Σανγκίν και δεκάδες άλλοι Αφγανοί προετοιμάζονται για άλλη μια «επεισοδιακή» νύχτα.

Ο 22χρονος, ο οποίος έχει μελανιασμένο αριστερό μάτι και φρέσκες ουλές στα χέρια, κατέφτασε από το Ιράν λίγες μέρες πριν με τη βοήθεια λαθρεμπόρων.

«Δεν είμαι καλά», είπε ο Σανγκίν με τα πόδια του να τρέμουν. «Δεν αισθάνομαι άνθρωπος», συμπλήρωσε.

Ο Σαγκίν, ο οποίος πολέμησε τους Ταλιμπάν για πέντε χρόνια ως στρατιώτης στον εθνικό αφγανικό στρατό, λέει ότι τον περασμένο μήνα διέσχισε τρεις φορές τα σύνορα Τουρκίας-Ιράν, απόσταση περίπου 80 χλμ.

Κάθε φορά, οι τουρκικές συνοριακές δυνάμεις τον συνελάμβαναν και τον έστελναν πίσω στο Ιράν, χρησιμοποιώντας βίαια μέσα, ισχυρίζεται ο νεαρός.

Οι βάναυσες «αντιδράσεις» εναντίον προσφύγων έχουν αυξηθεί στην ανατολική Τουρκία μήνες μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με έρευνα του Guardian που περιελάμβανε συνεντεύξεις με πολλά θύματα, δικηγόρους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στην περιοχή και ανεξάρτητους παρατηρητές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους μήνες 20.000 με 30.000 πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Ορχάν Ντενίζ, καθηγητή μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο Van Yüzüncü Yıl, πολλοί επιχειρούν ταξίδια 1.400 μιλίων μέσω του Ιράν και των βουνών του Ζάγκρος στα τουρκικά σύνορα και σε πόλεις όπως το Başkale, το Çaldıran, το Saray και το Özalp.

Διαβάστε περισσότερα >>>