Tough anti-refugee line from the MED5 group

FacebookTwitterE-mailPrint

Tough anti-refugee line from the MED5 group

View Original

efsyn.gr | 7 Οκτωβρίου 2023

Σκληρή αντιπροσφυγική γραμμή από την ομάδα των MED5

Σε κοινό κείμενο που αφορά το προσφυγικό ζήτημα συμφώνησαν το Σάββατο οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου της ομάδας των MED.

Οι «5» υιοθετούν σκληρή γραμμή απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες, ενώ προσπαθούν να μετακυλίσουν τις ευθύνες στις χώρες πρώτης υποδοχής, εξαίροντας τον ρόλο «της αποτροπής των παράτυπων αναχωρήσεων». Παράλληλα, συνδέουν τους πρόσφυγες με την απειλή της εθνικής κυριαρχίας, μιλώντας για την ανάγκη προστασίας των συνόρων, τα οποία θα πρέπει να καταστούν «ανθεκτικά».

Στέλνουν επίσης μήνυμα άμεσου επαναπατρισμού των μεταναστών προς τις χώρες της καταγωγής τους και επιβεβαιώνουν τον ρόλο της FRONTEX στην παροχή βοήθειας προς τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα.

Παράλληλα, ζητούν περισσότερες ενέργειες και πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας πως εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, τότε θα κυριαρχήσουν ακροδεξιές φωνές στην Ευρώπη. 

Βεβαίως, αναφέρονται στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης «με την επισήμανση ότι θα πρέπει να διεξάγονται για την παροχή βοήθειας σε οποιοδήποτε σκάφος ή άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα, στη βάση του διεθνούς δικαίου». Ωστόσο, η αναφορά αυτή έρχεται στη σκιά του ναυαγίου της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς, καθώς και των πολλών καταγγελιών για επαναπροωθήσεις προσφύγων με δράστη το Ελληνικό Λιμενικό. 

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης –ο οποίος προήδρευσε της 6ης Συνόδου των Υπουργών Μετανάστευσης (και Εσωτερικών) της ομάδας του MED5–, τα έβαλε ξανά με τους διακινητές και επένδυσε στην αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., καθώς και στην ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να διαιωνιστεί, καθώς και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων δεν δέχονται να καθορίζουν οι διακινητές ποιος μπαίνει και ποιος δεν μπαίνει στην Ευρώπη. 

Διαβάστε περισσότερα >>>