Γ. Σακελλαρίδης στον Αθήνα 9.84: Οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στα ελληνικά νησιά απέχουν πολύ από αυτό που λέμε ότι πρέπει να είναι αξιοπρεπείς

FacebookTwitterE-mailPrint

Γ. Σακελλαρίδης στον Αθήνα 9.84: Οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στα ελληνικά νησιά απέχουν πολύ από αυτό που λέμε ότι πρέπει να είναι αξιοπρεπείς

«Οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στα ελληνικά νησιά απέχουν πολύ από αυτό που λέμε ότι πρέπει να είναι αξιοπρεπείς.

Η εικόνα αυτή καταγράφεται και στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, για τις συνθήκες που επικρατούν στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε 159 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα».

Ο διευθυντής του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στην Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου και την εκπομπή «Ντάμες Σπαθί», αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν τόσο στον χώρο φιλοξενίας στη ΒΙΑΛ στη Χίο, όσο και στη Μόρια, περιοχές που είχε επισκεφθεί πριν από δύο εβδομάδες, διαπιστώνοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από το παρελθόν: «Οι πρόσφυγες είναι δέσμιοι στα ελληνικά νησιά που έχουν μετατραπεί σε ανοικτές φυλακές» και πρόσθεσε: «Η χωρητικότητα στους καταυλισμούς παραμένει ίδια, οι ροές συνεχίζονται, οι πρόσφυγες σε αυτούς αυξάνονται, επιδεινώνοντας τα ήδη πολλά προβλήματα που υπάρχουν».

Επίσης ο κ.Σακελλαρίδης επεσήμανε: «Η πρόθεση επίλυσης των προβλημάτων ως ρητορική υπάρχει και μάλιστα από τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν οι μεταφορές ευάλωτων προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ζητάμε από την πολιτεία να επιταχύνει τη διαδικασία μεταφοράς προσφύγων, ενώ πρέπει να αρθεί και ο γεωγραφικός περιορισμός -όπως θέλουν να το ερμηνεύουν- στη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, που εμποδίζει τη μετακίνηση στην ενδοχώρα. Επίσης η πολιτεία πρέπει να αρχίσει άμεσα να λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα φιλοξενίας».

Ο κ. Σακελλαρίδης επεσήμανε πως οι μεγάλες κρίσεις στον κόσμο πέρα από τις δραματικές εικόνες και τα χιλιάδες θέματα σε κάθε εστία, έχουν ενισχύσει και τη ρητορική του μίσους: «Αυτό συμβαίνει σε αρκετές περιοχές που την ρητορική αυτή την υιοθετούν και κυβερνήσεις και εκφράζεται και από επίσημα χείλη, κάτι που έχει να κάνει και με την εκλογή Τραμπ, ο οποίος έχει επιλέξει την ρητορική μίσους και ρατσισμού».

Αναφέρθηκε επίσης και στην Ουγγαρία και την Πολωνία που -όπως είπε- η νομοθεσία τους πλήττει το κράτος δικαίου και τονίζεται το στοιχείο της καθαρότητας της φυλής, στοιχεία που υπό κάποιες συνθήκες μπορούν να βρούν πρόσφορο έδαφος στις κοινωνίες.

Τέλος ο διεθυντής του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας είπε ότι σε μια τέτοια συνθήκη κινείται και η Τουρκία: «Έχουμε τονίσει την κατάλυση του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία, ως Διεθνής Αμνηστία έχουμε επισημάνει τις διώξεις που γίνονται μεταξύ αυτών και των μελών της Διεθνούς Αμνηστίας, με τον διευθυντή του γραφείου στην Τουρκία να βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για τρομοκρατίες».

Πηγή: Newsroom Αθήνα 9.84 >>>

Δείτε και κατεβάστε την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας >>>

Related