«Έχει καταστρατηγηθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

FacebookTwitterE-mailPrint

«Έχει καταστρατηγηθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

View Original

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα μιλούν στο «Ε» για το ΚΥΤ Μόριας Κάνουν έκκληση για αποσυμφόρηση και βελτίωση των συνθηκών στον καταυλισμό

Την τελευταία φορά που μιλήσαμε δια ζώσης με εκπροσώπους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αρχές Δεκεμβρίου, οι «ΓχΣ» είχαν ξεκινήσει την κλινική τους έξω από το Κέντρο της Μόριας για να καλύψει τις παιδιατρικές ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών. Κι επειδή το 60% των προσερχόμενων ήταν παιδιά και γυναίκες, άμεσα ξεκίνησε και η παροχή υπηρεσιών αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας: από τον οικογενειακό προγραμματισμό, τον τερματισμό της εγκυμοσύνης, την προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα.

Σήμερα ο Απόστολος Βεϊζης, διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μιλά για τη δράση των «ΓχΣ» στη Λέσβο, την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΚΥΤ Μόριας, αλλά και ιατρικά περιστατικά και αυτά της ψυχικής υγείας.

«Όταν λέμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων στο ΚΥΤ Μόριας είναι μεγαλύτερος από όσα το ΚΥΤ χωρά, θα πρέπει να το εξετάσουμε και σε βάθος χρόνου. Μιλάμε για ένα χώρο που σε μεγάλο χρονικό διάστημα δέχεται τρεις φορές περισσότερο κόσμο απ’ ό,τι μπορεί να αντέξει. Η πίεση αυτή είναι τεράστια. Και το γεγονός αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα, αλλά και την ψυχική υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί» μας λέει ο κ. Βεϊζης. Για παράδειγμα, προσθέτει, δίπλα από το ΚΥΤ Μόριας, ο καταυλισμός που βρίσκεται στο Olive Grove (σ.σ. στα χωράφια που έχει νοικιάσει η ΜΚΟ Movement of the Ground) δεν έχει πρόσβαση στις τουαλέτες και στις υπηρεσίες του Κέντρου - πέραν των χημικών τουαλετών που έχουν τοποθετήσει οι «ΓχΣ» εδώ και αρκετούς μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο αυτό η μία χημική τουαλέτα αναλογεί σε 80 ανθρώπους, και μια ντουζιέρα σε 200 ανθρώπους!

Ούτε… στην Ουγκάντα!

«Αυτές οι δομές, όπως το Olive Grove, δεν είναι δομές για ανθρώπους. Ας πάρουμε ως παράδειγμα προσφυγικές κρίσεις σε άλλες χώρες του κόσμου και μετακινήσεις σε τρίτες χώρες, λόγω εμπόλεμων καταστάσεων, όπως πρόσφυγες από το Σουδάν στην Ουγκάντα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει ορίσει κριτήρια για τις ελάχιστες παροχές ενός καταυλισμού. Σε αυτά σημειώνει ότι μία τουαλέτα πρέπει να αναλογεί μάξιμουμ σε 20 ανθρώπους. Και σε πολύ έκτακτες καταστάσεις, μία τουαλέτα για 50. Επίσης ορίζει ότι κάθε άτομο πρέπει να έχει 3,5 τμ. και για πόσιμο νερό 5 - 7 λίτρα νερό την ημέρα και για μπάνιο 18 - 20 λίτρα. Το 2018 συζητάμε για κάποιες παροχές σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανθρώπους που έρχονται από το Αφρίν της Συρίας με πολύ επιβαρημένη κατάσταση, που έχουν δει βομβαρδισμούς.

«Push και Pull factor»

Ακούμε τακτικά ότι η βελτίωση των συνθηκών στους καταυλισμούς μπορεί να αποτελέσει αιτία για να έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό λέγεται pull factor, δηλαδή τακτικές… έλξης. Τι λέει ο κ. Βεϊζης; Ότι το push factor, δηλαδή οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι φεύγουν, απωθούνται από τη χώρα τους, οι εμπόλεμες ζώνες, η κατάσταση στη Συρία ή στο Ιράκ έχει μεγαλύτερο βάρος και όγκο, αλλά και ρόλο σε σχέση με το αν βελτιώσεις τις συνθήκες διαβίωσης. Δεν συγκρίνονται.

Αν συγκρίνουμε τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονταν το 2015 με τον αριθμό αυτών που έρχονται σήμερα, τότε μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε μία έκτακτη κατάσταση. Δυστυχώς είναι και παραμένει έκτακτη και χρόνια έκτακτη σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των ανθρώπων και τις συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας. Από τη μία απαιτείται άμεσα αποσυμφόρηση κι από την άλλη ότι η καθημερινότητά τους δεν θα αλλάξει αν φύγουν 200 και προχωρήσουν στη χώρα, χωρίς κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο. Η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη. Δεν διορθώνεται το πρόβλημα αν μεταφέρουμε ανθρώπους από το ένα μέρος στο άλλο.

Τι προτείνεται

Οι «ΓχΣ» έχουν απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, από την έλευση του πρωθυπουργού στη Λέσβο να σταματήσει αυτή την απάνθρωπη και μη βιώσιμη πολιτική του εγκλεισμού στα νησιά και να αυξήσει άμεσα την παροχή ιατρικής φροντίδας για αυτούς τους ανθρώπους. «Η λύση δεν μπορεί να είναι ευκαιριακή. Χρειάζεται αποσυμφόρηση και βελτίωση συνθηκών διαβίωσης με παράλληλη παρακολούθηση των περιστατικών ψυχικής υγείας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και οι Αρχές πρέπει να βλέπουν το πρόβλημα στο σύνολο. Η αλληλεγγύη των ντόπιων πρέπει να συνεχίζεται, οι ευθύνες όμως είναι στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν άλλες τρύπες για πλαστικό στο ΚΥΤ Μόριας. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια έχει καταστρατηγηθεί. Η ΕΕ έχει επιλέξει να μετατρέψει τα νησιά σε πλωτές φυλακές και δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης».

Μιλώντας με αριθμούς

- Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓχΣ) εργάζονται στη Λέσβο από το 2008 παρέχοντας ιατρική υποστήριξη στα κέντρα κράτησης μεταναστών και στους προσφυγικούς καταυλισμούς με έμφαση στην παιδιατρική φροντίδα, την αναπαραγωγική υγεία και τη φροντίδα ψυχικής υγείας. Έμειναν ως το 2010 που έκλεισε το Κέντρο της Παγανής και επέστρεψαν στο νησί το 2012.

- Στα τέλη του 2017 υπήρχαν 500 αιτούντες άσυλο στη λίστα αναμονής των (ΓχΣ) αναφορικά με θέματα Ψυχικής Υγείας. Πλέον με την κλινική και τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών και ολιστικής προσέγγισης δεν υπάρχουν άτομα στη λίστα αναμονής.

- Κατά μέσο όρο 5 περιστατικά ψυχικής υγείας εξετάζουν στην κλινική τους έξω από το ΚΥΤ Μόριας οι (ΓχΣ) και ο αριθμός πλέον αυξάνεται.

- Από τον Ιανουάριο μέχρι τέλη Απριλίου οι (ΓχΣ) έχουν πραγματοποιήσει 2766 παιδιατρικές συνεδρίες. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου σημειώθηκε 50% αύξηση στα περιστατικά αυτά. Επίσης έχουν αυξηθεί τα επείγοντα περιστατικά στα παιδιά: Μέσος όρος επειγόντων περιστατικών είναι 2 την ημέρα με παραπομπή στο Νοσοκομείο, κυρίως με λοίμωξη στο αναπνευστικό. Και εφόσον στο ΚΥΤ Μόριας είναι περίπου 2,5 χιλιάδες παιδιά, τα νούμερα είναι αρκετά μεγάλα. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι όταν ξεκίνησαν οι (ΓχΣ) την κλινική ήταν μες στο χειμώνα και τα περιστατικά αυξάνονται ενώ είναι εμφανής η άνοδος της θερμοκρασίας. Εκτός από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, συνήθη περιστατικά είναι διάρροια, εμετοί, γαστρεντερίτιδες.

- Επείγουσα εκστρατεία εμβολιασμού προσφυγόπουλων κατά της ιλαράς πραγματοποίησαν οι (ΓχΣ) τον Φεβρουάριο στη Λέσβο. Μέσα σε δύο ημέρες (7 & 8 Φεβρουαρίου) εμβολίασαν συνολικά 975 παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς της Μόριας, του Καρά Τεπέ και σε άλλες δομές στην πόλη της Μυτιλήνης, από 6 μηνών έως 16 ετών, ενώ οι ιατρικές ομάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Γιατρών του Κόσμου που επίσης συμμετείχαν στην εκστρατεία, εμβολίασαν 60 και 190 παιδιά αντίστοιχα. Συνολικά, εμβολιάστηκαν 1.314 παιδιά κατά τη διάρκεια της εμβολιαστικής εκστρατείας.

- Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο οι (ΓχΣ) έχουν πραγματοποιήσει 631 συνεδρίες σε εγκύους. Ας σημειωθεί ότι δύο γυναίκες έχουν γεννήσει μέσα στο ΚΥΤ Μόριας!

Πηγή: Εμπρός >>>