Οσα (ΔΕΝ) θα δει ο Πάπας στο Καρά Τεπέ

FacebookTwitterE-mailPrint

Οσα (ΔΕΝ) θα δει ο Πάπας στο Καρά Τεπέ

View Original

Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης | efsyn.gr | 2 Δεκεμβρίου 2021|

Όσα (ΔΕΝ) θα δει ο Πάπας στο Καρά Τεπέ

Δεκατρείς μήνες μετά την καταστροφή της Μόριας και την έναρξη λειτουργίας του νέου ΚΥΤ στη Μυτιλήνη, ο πάπας Φραγκίσκος της Ρώμης επισκέπτεται το Καρά Τεπέ-Μαυροβούνι, επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον τού προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας για τους πρόσφυγες αφενός είναι ανυπόκριτο, αφετέρου δε υπαρκτό και συνεχές.

Σχεδόν έξι χρόνια πριν, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Μυτιλήνη, βλέποντας από κοντά την απελπισία των ανθρώπων εκεί, φεύγοντας είχε πάρε μαζί του στο Βατικανό και 12 πρόσφυγες, προσφέροντάς τους φιλοξενία, μόρφωση και κυρίως ανθρωπιά. Δηλαδή τα «αγαθά» που επιζητούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και τα οποία ο πάπας δεν αναμένεται να συναντήσει στο Καρά Τεπέ, μια και η χώρα μας, εγκλωβισμένη στο δόγμα «Να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο», είτε αδυνατεί είτε αρνείται να προσφέρει.

Αντίθετα, στο Καρά Τεπέ-Μαυροβούνι ή αλλιώς στη «Μόρια 2», όπως αποκαλούν το ΚΥΤ όσοι έζησαν από κοντά την αυθεντική φρίκη της Μόριας, τα μόνα που θα συναντήσει ο ποντίφικας θα είναι απελπισία, κατάθλιψη και έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων εξαρτημένων από αλκοόλ και φάρμακα που υποκαθιστούν ναρκωτικές ουσίες. Γενικά ένα κλίμα εγκατάλειψης-απομόνωσης, ενδημικό στις «φιλόξενες» φυλακές που έχει φτιάξει η Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

Διαβάστε περισσότερα >>>