Το 99% «έπιασαν» οι απορριπτικές αποφάσεις για άσυλο σε δεύτερο βαθμό

FacebookTwitterE-mailPrint

Το 99% «έπιασαν» οι απορριπτικές αποφάσεις για άσυλο σε δεύτερο βαθμό

View Original

Απορριπτικές σε ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό, 99%, ήταν οι αποφάσεις για άσυλο σε δεύτερο βαθμό που έβγαλαν οι νέες Επιτροπές Προσφυγών το πρώτο οκτάμηνο που λειτούργησαν, από τις 21 Ιουλίου 2016 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η δικηγόρος Ελένη Κουτσουράκη από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στη διημερίδα της οργάνωσης «Θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και η εφαρμογή τους» στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα, οι Επιτροπές έκαναν δεκτό το αίτημα για άσυλο ή χορήγησαν άλλη μορφή διεθνούς προστασίας (επικουρική προστασία ή ανθρωπιστικό καθεστώς) μόνο στο 1% των υποθέσεων που εξέτασαν.

Συγκεκριμένα, από τις 1.216 αποφάσεις των Επιτροπών από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι το τέλος του έτους, δόθηκε προσφυγικό καθεστώς σε πέντε περιπτώσεις, επικουρική προστασία σε μία και ανθρωπιστικό καθεστώς σε εννέα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017, από τις 868 αποφάσεις, δόθηκε προσφυγικό καθεστώς σε τρεις, επικουρική προστασία σε τέσσερις και ανθρωπιστικό καθεστώς σε τέσσερις.

Το χαμηλό ποσοστό συνιστά κάθετη μείωση σε σχέση με τις αποφάσεις των παλιών Επιτροπών Προσφυγών, πριν αλλάξει η σύνθεσή τους με τη συμμετοχή διοικητικών δικαστών. Εκείνες οι Επιτροπές είχαν χορηγήσει διεθνή προστασία σε ποσοστό 16,1% το 2014 και 15,9% το 2015.

Ανησυχητική χαρακτήρισε την εξέλιξη η κ. Κουτσουράκη, η οποία αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση Σύρου του οποίου απορρίφθηκε το αίτημα διεθνούς προστασίας σε δεύτερο βαθμό, αν και ήταν θύμα βασανιστηρίων, απάνθρωπης μεταχείρισης και ρατσιστικών επιθέσεων στην Τουρκία. Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα απόφασης των Επιτροπών, επισήμανε η κ. Κουτσουράκη.

Πηγές της Αρχής Προσφυγών, της υπηρεσίας που συντονίζει διοικητικά τον δεύτερο βαθμό ασύλου, σημειώνουν ότι το χαμηλό ποσοστό χορήγησης διεθνούς προστασίας οφείλεται αφ’ ενός στο γεγονός ότι οι αποφάσεις αφορούν κυρίως χώρες με χαμηλό προσφυγικό προφίλ και αφ’ ετέρου στο υψηλό ποσοστό χορήγησης διεθνούς προστασίας στον πρώτο βαθμό, που φτάνει το 50%.

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης

Πηγή: Efsyn.gr >>>