Μετεγκαταστάσεις 1.600 παιδιών και ευάλωτων προσφύγων

FacebookTwitterE-mailPrint

Μετεγκαταστάσεις 1.600 παιδιών και ευάλωτων προσφύγων

View Original

Χριστίνα Βασιλάκη | για την έντυπη έκδοση της Αυγής

Ανακοινώσεις από την επίτροπο Γιόχανσον - "Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα" είπε η Ευρωπαία επίτροπος και αναγνώρισε ότι οι εταίροι δεν ανταποκρίνονται επαρκώς

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τα νησιά βρέθηκε στο επίκεντρο και της χθεσινής συνεδρίασης των αρμόδιων για το μεταναστευτικό υπουργών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της έκτακτης συνάντησής τους την περασμένη εβδομάδα στο Ζάγκρεμπ. Η επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Ίλβα Γιόχανσον, η οποία ήταν την Πέμπτη στην Αθήνα, ανακοίνωσε ότι οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών την τελευταία εβδομάδα ήταν πολύ λίγες, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Επιπλέον σημείωσε πως, πέρα από τα επτά κράτη - μέλη που ήδη έχουν δηλώσει πως είναι σε θέση να δεχτούν ασυνόδευτους ανηλίκους από την Ελλάδα, κι άλλες χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Όπως είπε, 1.600 παιδιά και ευάλωτα άτομα θα μετεγκατασταθούν άμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. “Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από το φθινόπωρο τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων και δεν υπήρχε απάντηση από τους εταίρους της, παρά μόνο τώρα.

Σχέδιο εθελοντικής επιστροφής 5.000 μεταναστών

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε από την ίδια και την Πέμπτη, τίθεται σε εφαρμογή ένα σχέδιο εθελοντικής επιστροφής 5.000 μεταναστών. Η κ. Γιόχανσον επισήμανε ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία επιστροφή χωρίς “ατομική απόφαση” επί του αιτήματος ασύλου και ότι η Ελλάδα, επίσης, έχει ευθύνη να ενσωματώνει στην κοινωνία τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και αποκτούν διακαίωμα παραμονής, κάτι στο οποίο, όπως είπε, οι ελληνικές αρχές δίνουν “μεγάλη έμφαση”.

Συζήτηση για το νέο σύστημα ασύλου

Από ελληνικής πλευράς, στη συνεδρίαση συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος, εκπροσωπώντας τις χώρες πρώτης γραμμής -Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Μάλτα- παρουσίασε τις θέσεις των εν λόγω κρατών - μελών για την επικείμενη διαπραγμάτευση του νέου Κοινού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι βασικές κοινές θέσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος, που θα μπορεί να διαχειριστεί κανονικές και μαζικές μεταναστευτικές ροές, αλλά και την ανάγκη η ανακατανομή να αποτελέσει τη βασική αρχή της μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Επιπλέον η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας ενός υποχρεωτικού συστήματος κατανομής και ταχείας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που θα κινείται πέρα από τους περιορισμούς της χώρας πρώτης υποδοχής στην εξέταση του αιτήματος ασύλου, που προβλέπει ο εν ενεργεία Κανονισμός του Δουβλίνου, αλλά και ενός κοινού μηχανισμού επιστροφών.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων, μέσω οικονομικής ενίσχυσης, κατά περίπτωση επεμβάσεις, συνεργασίες στη συνοριακή φύλαξη και τις επιστροφές, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης προσώπων και της πρόβλεψης η νόμιμη μετανάστευση και ενσωμάτωση να έχουν ένα σημαντικό ρόλο στη μελλοντική μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι κοινή πεποίθηση των χωρών πρώτης γραμμής είναι πως η μεταναστευτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο εάν βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές, τον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης και την ουσιαστική αλληλεγγύη, μεταξύ όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε.