Δράση του Παν. Αιγαίου για το πλαστικό στα ΚΥΤ των νησιών

FacebookTwitterE-mailPrint

Δράση του Παν. Αιγαίου για το πλαστικό στα ΚΥΤ των νησιών

View Original

politikalesvos.gr | 3 Φεβρουαρίου 2022

Δράση του Παν. Αιγαίου για το πλαστικό στα ΚΥΤ των νησιών

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των ΚΥΤ της Λέσβου, Χίου και Σάμου που υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), προχώρησε στη διενέργεια δράσεων προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία και την προσφυγική κοινότητα στο πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά. Συγκεκριμένα:

Το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εθελοντές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εκπρόσωποι της εθελοντικής ομάδας «Λέσβος χωρίς Πλαστικά» και ωφελούμενοι του Προγράμματος, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου, οι οποίοι ενημερώθηκαν και κινητοποιήθηκαν με την ουσιαστική συμβολή της IRC (International Rescue Committee), ένωσαν τις δυνάμεις τους και καθάρισαν τις ακτές της Παναγιούδας Λέσβου. Στη δράση αυτή συλλέχθηκαν 211 κιλά απορριμμάτων, με την πλειοψηφία αυτών (77%) να αφορούν πλαστικά είδη (κυρίως πλαστικά μπουκάλια).

Την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021, εθελοντές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συγκεντρώθηκαν και καθάρισαν τις ακτές στο ύψος του Πανεπιστημίου. Στη δράση αυτή συλλέχθηκαν 79 κιλά απορριμμάτων με το μεγαλύτερο μέρος αυτών (53%) να αποτελείται από πλαστικά είδη.

Συνολικά και στις δύο δράσεις συμμετείχαν 60 εθελοντές και εθελόντριες, ενώ αναδείχθηκε η αναγκαιότητα εφαρμογής αποτελεσματικών διαχειριστικών πρακτικών για τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσής τους.

Διαβάστε περισσότερα >>>