Δεύτερη αγωγή για θάνατο από μαγκάλι στη Μόρια

FacebookTwitterE-mailPrint

Δεύτερη αγωγή για θάνατο από μαγκάλι στη Μόρια

Συντάκτης: Γιάννης Παπαδόπουλος | Η Καθημερινή | 16 Ιουλίου 2019

16s6mra

Νέα αγωγή, δεύτερη διαδοχικά, κατατέθηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου από συγγενείς πρόσφυγα ο οποίος πέθανε στον ύπνο του στον καταυλισμό της Μόριας τον Ιανουάριο του 2017. Ο θάνατός του οφειλόταν σε εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

Οι γονείς του θύματος, η σύζυγός του και τα έξι παιδιά τους, καθώς και οκτώ από τα αδέρφια του, διεκδικούν αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, που οδήγησαν στον θάνατό του Μουσταφά Μουσταφά. Η αγωγή κατατέθηκε την Παρασκευή 12 Ιουλίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών από το δικηγορικό γραφείο Παυλάκη-Μόσχου. Είχε προηγηθεί, στις 22 Νοεμβρίου, η κατάθεση παρόμοιας αγωγής για τον Αιγύπτιο Αχμέντ Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ Ελγκαμάλ, ο οποίος πέθανε με τον ίδιο τρόπο, στην ίδια σκηνή, τέσσερις ημέρες πριν από τον συγκάτοικό του, Μουσταφά.

Μέσα σε μία εβδομάδα, τον Ιανουάριο του 2017, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μόρια από αναθυμιάσεις. Από την πρώτη στιγμή, με έρευνα μηνών, η «Κ» είχε αναδείξει την ιστορία τους, είχε εντοπίσει συγγενείς τους και είχε αποκαλύψει την αδράνεια και την αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων.

Ο σφοδρός χειμώνας του 2017 είχε καλύψει με χιόνι τις καλοκαιρινές σκηνές στον καταυλισμό της Μόριας. Το κρύο ήταν αφόρητο. Κανένα θερμαντικό μέσο δεν είχε παρασχεθεί στους πρόσφυγες, παρά μόνο ένα αδιάβροχο και μία κουβέρτα. Οπως επισημαίνουν οι συγγενείς του Μουσταφά στην αγωγή τους, η οποία είναι σε γνώση της «Κ», για να προστατευθούν από το ψύχος, όσοι έμεναν στη Μόρια άναβαν αυτοσχέδια μαγκάλια τα οποία τοποθετούσαν στις εισόδους των σκηνών τους. Οι υπεύθυνοι στον καταυλισμό δεν τους προειδοποίησαν για τις επικίνδυνες συνέπειες, ούτε φαίνεται να τους αποθάρρυναν.

Διαβάστε περισσότερα>>>

Related

Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/