Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Προσφυγικό, Ευρώπη και ξενοφοβική ρητορική, μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν στην ημερίδα για τα 30 χρόνια του θεσμού

FacebookTwitterE-mailPrint

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Προσφυγικό, Ευρώπη και ξενοφοβική ρητορική, μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν στην ημερίδα για τα 30 χρόνια του θεσμού

Συντάκτης: amna.gr | 17 Δεκεμβρίου 2019

Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό, η εκκρεμότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των προσφύγων και η ξενοφοβική ρητορική, ακόμα και πολιτικών, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) για τα 30 χρόνια λειτουργίας του, με τίτλο «Προκλήσεις διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη σήμερα».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε πανικό και δεν έχει σύστημα κατανομής των ανθρώπων που ζητούν άσυλο», ανέφερε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ. Διευκρίνισε, ότι αναμένεται από την ΕΕ κοινή ανάληψη ευθύνης για το προσφυγικό, ενώ ως Ύπατη Αρμοστεία περιμένει τις πρωτοβουλίες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτρόπου και τις συζητήσεις κρατών-μελών και θα παρακολουθεί, ώστε να τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, περιέγραψε υποθέσεις, όπου η δικαιοσύνη κλήθηκε να εφαρμόσει το νόμο και προστάτεψε πρόσφυγες και κατατρεγμένους, ιδιαίτερα σε θέματα εκπαίδευσης. Τόνισε την ανάγκη του κράτους δικαίου, το καθήκον της ειλικρινούς συνεργασίας και της αλληλεγγύης, ενώ στεκόμενη στην άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσιστικού λόγου, εξήγησε πως δημιουργούν προβλήματα σε όλους. Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε πόσο σημαντική είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών και πως η συνεργασία όλων είναι αναγκαία.

Διαβάστε περισσότερα>>>

Related