Αλληλεγγύη στην πράξη και όχι στα λόγια

FacebookTwitterE-mailPrint

Αλληλεγγύη στην πράξη και όχι στα λόγια

Συντάκτης: rsaegean.org | 8 Οκτωβρίου 2019

Η Ε.Ε οφείλει να μην κλείνει τα μάτια στην εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ελλάδα αλλά αντίθετα πρέπει να συμπεριλάβει άμεσα τη χώρα σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ήδη σχεδιάζεται για τους αιτούντες άσυλο που διασώζονται στην Κεντρική Μεσόγειο[1]. Η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή την κύρια πύλη εισόδου προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες προς την Ευρώπη, οι οποίοι/ες λόγο της τοξικής «συμφωνίας» Ε.Ε –Τουρκίας που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2016 παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου για πολλούς μήνες, με δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στα δικαιώματά τους όσο και τις τοπικές κοινωνίες όπου η αλληλεγγύη αντικαθίσταται πλέον με ξενοφοβικές αντιδράσεις.

Σήμερα οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης που χτυπά ξανά την πόρτα της γηραιάς ηπείρου, καθώς οι εντάσεις και οι πόλεμοι σε Ασία και Αφρική συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και οφείλουν να εξετάσουν με ειλικρίνεια και αυτοκριτική την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, λόγω της εφαρμογής της «συμφωνίας» Ε.Ε-Τουρκίας και των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν στο σύστημα υποδοχής και ασύλου.

Είναι γνωστόν ότι τα hotspots στα πέντε νησιά του Αιγαίου είναι υπερπλήρη και οι συνθήκες εκεί θέτουν πλέον σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων που διαμένουν εκεί. Αυτό δυστυχώς έχει αποδειχτεί επανειλημμένα, με πρόσφατο το θάνατο μίας 49 χρονης γυναίκας από το Αφγανιστάν από φωτιά που ξέσπασε πιθανότατα λόγω βραχυκυκλώματος στο hotspot της Μόριας στις 29 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία, στα πέντε hotspots που συνολικά έχουν χωρητικότητα 6.178 ατόμων, διαβιούν αυτή τη στιγμή 27.796 άτομα, ενώ εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο σε μικρότερα νησιά όπως π.χ στη Σύμη όπου δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές. Ταυτόχρονα τα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα βρίσκονται σε πληρότητα.

Διαβάστε περισσότερα>>>

Related