«Μισή» δίκη για το πογκρόμ της Μυτιλήνης

FacebookTwitterE-mailPrint

«Μισή» δίκη για το πογκρόμ της Μυτιλήνης

View Original

Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης | efsyn.gr | 5 Οκτωβρίου 2022

«Μισή» δίκη για το πογκρόμ της Μυτιλήνης

Επειτα από 4,5 χρόνια και στα όρια της παραγραφής, πλέον, οδηγούνται την Πέμπτη στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης οι 26 κατηγορούμενοι για τα γεγονότα της πλατείας Σαπφούς στη Μυτιλήνη τον Απρίλιο του 2018, αλλά με μια δικογραφία που ελάχιστα αποτυπώνει τις πραγματικές διαστάσεις των φρικτών γεγονότων που έλαβαν χώρα εκείνη την ημέρα. Το κατηγορητήριο ουσιαστικά εξαφανίζει τις βαριές επιθέσεις εναντίον προσφύγων, με τους περισσότερους εκ των 26 να είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που αφορούν τη δράση τους εναντίον αστυνομικών και μόλις έξι από αυτούς να περιλαμβάνονται στις επιβαρυντικές διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες είναι αντίσταση κατά της αρχής, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων/φωτοβολίδων και διατάραξη κοινής ειρήνης. Οι έξι από αυτούς αντιμετωπίζουν επιπλέον την κατηγορία της εξύβρισης και απειλής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κατά συρροή και κατά συναυτουργία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην παρούσα φάση έχουν εξαφανιστεί όλες οι κατηγορίες περί απλής και βαριάς σωματικής βλάβης είτε τελεσμένες είτε σε απόπειρα, που θα επιβάρυναν ιδιαίτερα τη θέση των κατηγορούμενων. Και λέμε στην παρούσα φάση μιας και εκ μέρους των δικαστικών αρχών επιλέχθηκε η τακτική του διαχωρισμού της δικογραφίας σε πλημμεληματικού χαρακτήρα και σε κακουργηματικού, η οποία όλο αυτό το χρονικό διάστημα εκκρεμεί, με την απειλή πλέον της παραγραφής να είναι ορατή. Σύμφωνα δε με νομικούς παρατηρητές, ακόμα και αν η κακουργηματική δικογραφία ολοκληρωθεί αύριο, θα είναι εκτεθειμένη σε προσφυγές εναντίον του όποιου βουλεύματος, που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο της παραγραφής των αδικημάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους, η προχειρότητα και η βιασύνη των δικαστικών αρχών που άφησαν την υπόθεση για τελευταία στιγμή, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες, ήταν αυτή που κατά πάσα πιθανότητα οδήγησε στον διαχωρισμό των κατηγοριών και κατά συνέπεια σε αυτό το αποδυναμωμένο κατηγορητήριο των πλημμελημάτων.

Διαβάστε περισσότερα >>>