«Γη είναι η κόλαση που ετοιμάστηκε για τους πρόσφυγες»

FacebookTwitterE-mailPrint

«Γη είναι η κόλαση που ετοιμάστηκε για τους πρόσφυγες»

View Original

politikalesvos.gr | 2 Οκτωβρίου 2022

«Γη είναι η κόλαση που ετοιμάστηκε για τους πρόσφυγες»

«Γη είναι η κόλαση που ετοιμάστηκε για τους πρόσφυγες», έγραφε κάπου ο Παλαιστίνιος, Άσραφ Φαγιάντ.

Για την περίπτωση της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών κρατών, θα συμπλήρωνα η κρατικά οργανωμένη κόλαση».

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος βρέθηκε στη Λέσβο και συμμετείχε χθες στην Μεσογειακή βραδιά ερευνητή-ερευνήτριας” του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως καλεσμένος του Migrimage – Imágenes de la migración en la Frontera Sur που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς. Το Migrimage «αποτελείται από μια ομάδα τριών Πανεπιστημίων τριών χωρών της Μεσογείου (Ισπανία-Ιταλία Ελλάδα) και τριών ΜΚΟ.

Με αφορμή αυτή την πρώτη παρουσίαση του προγράμματος στο νησί,  η Αλληλεγγύη Λέσβου συνομίλησε μαζί του γι αυτή την κόλαση που ονομάζεται «μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε», μια πολιτική που βασίζεται στην αποτροπή, στον εγκλεισμό και στην παρανομοποίηση του προσφυγικού πληθυσμού.

“Στην Ιταλία, η αποτροπή αυτή γίνεται δια του πνιγμού. Με το να τους αφήνουν να πνίγονται ή να τους επιστρέφουν στα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης. Στην Ελλάδα, η αποτροπή γίνεται με το να τους κλειδώνουν στα στρατόπεδα της εξαθλίωσης των ελληνικών νησιών και ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια με την ραγδαία αύξηση των επαναπροωθήσεων και την όξυνση της συνοριακής βίας»

Στην Ελλάδα ό,τι δεν συμφωνεί με το κυβερνητικό αφήγημα, βαφτίζεται τουρκική προπαγάνδα. Αν μιλάς για τα pushback, η κυβέρνηση θα σε πει «εχθρό της πατρίδας» και προδότη. Δεν θέλουν με τίποτα να νομιμοποιηθεί ένας λόγος που αναφέρεται στο ευαίσθητο θέμα των επαναπροωθήσεων. Γιατί είναι πολύ βαριά εγκλήματα και οι δράστες κινδυνεύουν με δεκάδες χρόνια φυλάκιση.

Γι αυτό ακριβώς οι επαναπροωθήσεις είναι σχεδιασμένες να παραμένουν αόρατες. Γι αυτό, η πρώτη ενέργεια των αρχών είναι η κατάσχεση των κινητών από τα θύματα και η εξαφάνιση κάθε αποδεικτικού στοιχείου. Γι αυτό εχουν ποινικοποιήσει την διάσωση και την αλληλεγγύη.

Γι αυτό, κυνηγάνε τους δημοσιογράφους και τις ΜΚΟ στα νησιά και τον Έβρο. Γιατί δεν θέλουν μάρτυρες. Η ελληνική κοινωνία δεν γνωρίζει πόση αγριότητα κρύβει από πίσω η λέξη pushback. Στην πραγματικότητα δεν είναι απλά επαναπροωθήσεις, είναι κρατικές απαγωγές και εξαφανίσεις. Οι ελληνικές αρχές συλλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν ήδη φτάσει στις ελληνικές ακτές, δεν τους καταγράφουν, τους αφαιρούν τα προσωπικά αντικείμενα, τους οδηγούν σε σκάφη του λιμενικού, και με την απειλή των όπλων τους βάζουν μέσα σε πλωτές σκηνές (liferaft) και τους παρατάνε ακυβέρνητους στη μέση του Αιγαίου, χωρίς φαγητό και νερό, με την προοπτική το κύμα να τους σπρώξει στα τουρκικά ύδατα.

Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο όπου ένα λιμενικό, όχι μόνο δεν διασώζει ναυαγούς, αλλά δημιουργεί ναυαγούς! Πιάνει ανθρώπους από την στεριά, τους βάζει μέσα σε μια σχεδία και τους πετάει στην θάλασσα. Σαν να έχεις μια πυροσβεστική που βαζει φωτιές σε σπίτια προσφύγων αντί να τις σβήνει. Οι επαναπροωθήσεις δεν περιορίζονται στο Αιγαίο, αλλά έχουν τέτοια οργανωτική και υλικοτεχνική αναβάθμιση που απαγάγονται κι εξαφανίζονται άνθρωποι από όλη την επικράτεια. Πριν, 3 εβδομάδες εξαφανίστηκαν 60 άνθρωποι βόρεια της Κρήτης και άλλοι 83 στην Κορώνη. Τις επόμενες μέρες βρέθηκαν σε liferaft ανοιχτά της Σμύρνης, 600 χλμ μακρυά.

Διαβάστε περισσότερα >>>