Trial of the 6 of Moria: From the fiery hell, atoning victims of political responsibilities

FacebookTwitterE-mailPrint

Trial of the 6 of Moria: From the fiery hell, atoning victims of political responsibilities

View Original

Συντάκτρια: Λουίζα Σολομών-Πάντα | popaganda.gr | 6 Μαρτίου 2024

Δίκη των 6 της Μόριας: Από την πύρινη κόλαση, εξιλαστήρια θύματα των πολιτικών ευθυνών

Tο βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου του 2020, το προσφυγικό camp της Μόριας τυλίγεται για πολλοστή φορά στις φλόγες και καταστρέφεται ολοσχερώς, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας δίκης-σταθμό για το προσφυγικό, εξαιτίας των κατάφωρων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.

Η δίκη σε α’ βαθμό βρήκε έξι τότε έφηβους να κατηγορούνται έωλα για εμπρησμό, με τους τέσσερις να δικάζονται ως ενήλικες – παρά το γεγονός ότι οι τρεις εξ αυτών προσκόμισαν επίσημα έγγραφα από την χώρα τους που αποδείκνυαν ότι ήταν ανήλικοι. Οι δύο κατηγορούμενοι που δικάστηκαν ως ανήλικοι, καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Οι άλλοι τέσσερις, έχοντας δικαστεί ως ενήλικες, καταδικάστηκαν ομόφωνα σε πρώτο βαθμό σε 10 χρόνια κάθειρξη, χωρίς κανένα ελαφρυντικό και έχουν ήδη εκτίσει τρεισήμισι χρόνια. Το Εφετείο των τεσσάρων, που ξεκινάει σήμερα (6/3), είχε οριστεί αρχικά για τις 6/3/23 και αναβλήθηκε. Η δικογραφία εναντίον τους στηρίχθηκε στην προανακριτική μαρτυρία ενός μόνο μάρτυρα ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο, και η έρευνα ανέδειξε σοβαρές αντιφάσεις και ασυνέπειες που την καθιστούν αναξιόπιστη.

Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης σε β’ βαθμό, παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Moria Trial Watch στο Impact Hub Athens, με συντονίστρια την Ηλιάνα Παπαγγελή, δημοσιογράφο και διευθύντρια του ανεξάρτητου ερευνητικού μέσου Solomon.

Χωροχρονική ανασύνθεση της εξάπλωσης της φωτιάς – Σύμπλευση με το πόρισμα της πυροσβεστικής

Η ερευνήτρια Δήμητρα Ανδρίτσου παρουσίασε αρχικά στοιχεία από την ενδελεχή έρευνα των Forensic Architecture / Forensis σχετικά με όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου: «Συλλέξαμε και αναλύσαμε περισσότερα από 500 βίντεο και φωτογραφίες, συνολικής διάρκειας περίπου 5 ωρών, τα οποία αποτύπωναν τη φωτιά στο Κ.Υ.Τ. της Μόριας το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου, καθώς και τα επόμενα βράδια. Οι διαθέσιμες πηγές οπτικοακουστικού υλικού ήταν πολύ σημαντικές, γιατί μας έδωσαν ένα αρχείο το οποίο ήταν πρωτογενές».

Αναφορικά με τα συμπεράσματα στα οποία τους οδήγησε η έρευνα, η κα. Ανδρίτσου επεσήμανε πως, «Η φωτιά ξεκίνησε το αργότερο στις 23:36 το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου, πλησίον της ζώνης 6 του camp. Είναι σοκαριστικό να βλέπεις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να έχουν παραταχθεί πέριξ του καταυλισμού αντί να βοηθήσουν τους ανθρώπους που τον εκκένωναν. Αντ’ αυτού, τους επιτέθηκαν με δακρυγόνα ενώ έστησαν μπλόκα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στη Μυτιλήνη για να τους εμποδίσουν, με αποτέλεσμα τα πρώτα βράδια οι άνθρωποι να κοιμούνται στον δρόμο».

Παράλληλα, η έρευνα διαψεύδει τη μοναδική μαρτυρική κατάθεση. «Όσα λέει ο βασικός μάρτυρας αποτελούν μια ψευδή κατάθεση. Η χωροχρονική αναπαράσταση της εξάπλωσης της φωτιάς δείχνει ότι τμήματα του καταυλισμού δεν κάηκαν παρά μόνο 24 ώρες μετά τον ισχυρισμό του μάρτυρα, ο οποίος είπε πως είδε τους κατηγορούμενους να βάζουν φωτιά στη ζώνη 9. Διαπιστώσαμε όμως πως η ζώνη 9 δεν κάηκε παρά τα επόμενα βράδια και όχι εκείνο της 8ης Σεπτεμβρίου». 

Μάλιστα, η κατάθεση αντικρούεται και από το πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας το οποίο ολοκληρώθηκε τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί υπόψη στο κατηγορητήριο. Όπως τονίζει η ερευνήτρια, «Η από μέρους μας χαρτογράφηση επιβεβαιώνει το πόρισμα της πυροσβεστικής». Η συνήγορος υπεράσπισης, Έφη Δούση, σχολίασε σχετικά πως, «Στόχος, είναι αυτή η έκθεση πραγματογνωμοσύνης να χρησιμοποιηθεί στο Εφετείο και ελπίζουμε να μας επιτρέψουν να δείξουμε το βίντεο των FA / Forensis».

Διαβάστε περισσότερα >>>