Το πόρισμα της OLAF καταγράφει τη συγκάλυψη επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

FacebookTwitterE-mailPrint

Το πόρισμα της OLAF καταγράφει τη συγκάλυψη επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

View Original

Συντάκτης: Μάνος Φραγιουδάκης | news247.gr | 14 Οτωβρίου 2022

Το πόρισμα της OLAF καταγράφει τη συγκάλυψη επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε χθες ότι το ελληνικό λιμενικό πραγματοποιεί επαναπροωθήσεις (pushbacks) αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο και ότι η FRONTEX προσπάθησε τα προηγούμενα δύο χρόνια να συγκαλύψει αυτή την πρακτική. Τα παραπάνω προέκυψαν από το απόρρητο πόρισμα 123 σελίδων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) το οποίο αποκάλυψαν χθες το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η ερευνητική ομάδα Lighthouse Reports και η οργάνωση FragDenStaat. Στην Ελλάδα το δημοσίευσαν οι Reporters United.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και διήρκησε 16 μήνες, μέχρι να συνταχθεί το τελικό πόρισμα στις 15 Φεβρουαρίου 2022. Αφορούσε τυχόν παρατυπίες και κακές πρακτικές από στελέχη της FRONTEX η οποία χρηματοδοτείται με μεγάλα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η αρχική διαρροή ορισμένων μερών του πορίσματος τον Ιούλιο του 2022 από τη Le Monde, το Lighthouse Reports και το Der Spiegel, οδήγησε τον επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζέρι σε παραίτηση.

Οι ερευνητές της OLAF, αφού συνέλλεξαν είκοσι μαρτυρίες, εξέτασαν σειρά εγγράφων, είδαν ανταλλαγές email και μηνυμάτων στο WhatsApp και πραγματοποίησαν πολύμηνη έρευνα που περιελάμβανε και επιθεωρήσεις σε γραφεία στελεχών της FRONTEX, κατέληξαν πως ηγετικά στελέχη της FRONTEX επανειλημμένα απέκρυψαν υποθέσεις επαναπροωθήσεων από αξιωματούχους της προκειμένου να μην ερευνηθούν, παραποιούσαν έγγραφα ώστε να είναι «πολιτικά ηπιότερα» και να αποκρύπτουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές, ενώ απομάκρυναν εναέρια μέσα παρακολούθησης από περιοχές του Αιγαίου, ώστε να μην καταγράφουν τα περιστατικά επαναπροωθήσεων.

Σύμφωνα με το πόρισμα της OLAF, σε συνάντηση των επιχειρησιακών τμημάτων της FRONTEX στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, συζητήθηκε πως η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχώς αυξανόταν και οι πληροφορίες της FRONTEX θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στον Οργανισμό. Αυτό στο οποίο κατέληξαν οι επιχειρησιακοί παράγοντες ήταν πως θα έπρεπε να απομονωθεί το τμήμα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της FRONTEX, το οποίο δημιουργήθηκε για να εξασφαλίζει πως οι παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ερευνώνται και θα αποτρέπονται.

Διαβάστε περισσότερα >>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/