Μνημόνιο για την αποκατάσταση του καμένου ΚΥΤ Μόριας. Συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης

FacebookTwitterE-mailPrint

Μνημόνιο για την αποκατάσταση του καμένου ΚΥΤ Μόριας. Συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης

View Original

ΣΤΟ ΝΗΣΙ | 16 Ιουνίου 2021 |

Μνημόνιο για την αποκατάσταση του καμένου ΚΥΤ Μόριας

Συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης

Μνημόνιο συνεργασίας για την αποκατάσταση του καμένου καταυλισμού της Μόριας υπέγραψαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Δήμος Μυτιλήνης και το υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Πάντως τα όσα είχαν ειπωθεί ότι στον χώρο του καμένου ΚΥΤ θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, όπως συνεδριακό κέντρο και αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, δεν έχουν συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συνομολογούν στην ανάγκη πλήρους αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής όπου λειτουργούσε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, με την ταυτόχρονη διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής, τόσο από αυτή καθ’ αυτή τη λειτουργία του ΚΥΤ, όσο και από την πρόσφατη πυρκαγιά που στάθηκε η αιτία της ολοσχερούς καταστροφής του ΚΥΤ.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναλαμβάνει την υποχρέωση διερεύνησης πιθανής ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής από τη λειτουργία του ΚΥΤ καθώς και την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας το Σεπτέμβριο του 2020, καθώς και τη σύνταξη της σχετικής μελέτης σχετικά με τα προσεκτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα >>>