Εθελοντική εργασία προσφύγων στο σεισμόπληκτο Λισβόρι

FacebookTwitterE-mailPrint

Εθελοντική εργασία προσφύγων στο σεισμόπληκτο Λισβόρι

View Original

Εθελοντική εργασία στο σεισμόπληκτο Λισβόρι προσέφερε μεγάλη ομάδα προσφύγων και μεταναστών (από Συρία, Υεμένη, Αιθιοπία, Καμερούν, Κονγκό και άλλες αφρικανικές χώρες), το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου συνοδευόμενοι από μέλη της Κίνησης Πολιτών «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ» συνοδεύοντας επισκέφθηκαν το σεισμόπληκτο Λισβόρι, για προσφορά εθελοντικής εργασίας.

Τους εθελοντές υποδέχθηκε ο πρόεδρος του χωριού Θόδωρος Χατζηπαναγιώτης και αρκετοί κάτοικοι. Εκεί καθάρισαν τον κεντρικό δρόμο από την διακλάδωση Πολιχνίτου και τους δύο πιο κεντρικούς δρόμους του χωριού. Καθάρισαν και ασβέστωσαν τους τοίχους της αυλής του  σχολείου και του νηπιαγωγείου και όπου αλλού υπέδειξε ο κοινοτάρχης.

Παράλληλα  είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την αρχαιολόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Γαλανίδου για τα ευρήματα της ανασκαφής του παλαιολιθικού οικισμού στην θέση Ροδαφνίδια. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε στους μετανάστες η αφήγηση της κας Γαλανίδου για τους πρώτους αυτούς οικιστές της περιοχής, σχεδόν μισό εκατ. χρόνια πριν, που με βάση την επιστημονική έρευνα επρόκειτο για μετανάστες από την Αφρική!

Επίσης οι αφρικανοί μετανάστες εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα, που στο μικρό αυτό χωριό συνάντησαν ηλικιωμένους κατοίκους, που είχαν μεταναστεύσει πριν δεκαετίες στο τότε Βελγικό Κονγκό με τους οποίους μάλιστα συνομίλησαν στην τοπική  διάλεκτο! Στη συνέχεια η ομάδα των εθελοντών πήγε στο Σκαμνιούδι, όπου κολύμπησαν, έφαγαν και γεύτηκαν τα τοπικά καλούδια (όπως ρεβίθια κ.α.) όλα προσφορά του Κοινοτάρχη.

Το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ θα συνεχιστεί και σε άλλα χωριά της Λέσβου.

Πηγή: ΕΡΤ