Έχει και η Σάμος τη δική της Μόρια. Αυτοψία της «Κ» στον καταυλισμό του νησιού, δυναμικότητας 600 θέσεων, με 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

FacebookTwitterE-mailPrint

Έχει και η Σάμος τη δική της Μόρια. Αυτοψία της «Κ» στον καταυλισμό του νησιού, δυναμικότητας 600 θέσεων, με 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Συντάκτης: Τάνια Γεωργιοπούλου | Η Καθημερινή | 1 Οκτωβρίου 2018

Πόσοι άνθρωποι, πόσα παιδιά, πόσοι άρρωστοι, πόσοι ανάπηροι, πόσοι αιτούντες άσυλο, πρακτικά δηλαδή άνθρωποι ταλαιπωρημένοι που χρειάζονται βοήθεια, μπορούν να χωρέσουν σε μια εγκατάσταση 600 θέσεων; Αμέτρητοι, είναι η απάντηση με βάση όσα είδαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο hotspot (ή αλλιώς Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης-ΚΥΤ) της Σάμου, τη δομή για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων που απλώνεται στον λόφο, κρέμεται κυριολεκτικά πάνω από την πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, μόλις τρία χιλιόμετρα μακριά.

Τη μέρα της επίσκεψης, όπως ενημερωθήκαμε επισήμως από τη διοικήτρια του ΚΥΤ κ. Μαρία - Δήμητρα Νιούτσικου, οι παραμένοντες έφθαναν τους 3.500. Από αυτούς πάνω από 800 άτομα έχουν λάβει «άρση γεωγραφικού περιορισμού» και άρα μπορούν να φύγουν από το νησί, «όμως μένουν εδώ γιατί αν πάνε στην Αθήνα δεν έχουν πού να μείνουν». Περιμένουν λοιπόν μέσα στις καλοκαιρινές σκηνές να αδειάσουν θέσεις στα camps στην ενδοχώρα. Στο μεταξύ, καθημερινά φθάνουν καινούργιοι από την Τουρκία, οπότε οι «φιλοξενούμενοι» αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Από την αρχή του χρόνου έως τις 21 Σεπτεμβρίου 4.314 άτομα έχουν φθάσει από την Τουρκία στη Σάμο. Από την 1/3/2018 έως τις 19/9/2018, αντίστοιχα, 2.400 άτομα έχουν λάβει τα λεγόμενα «ανοιχτά δελτία», με τα οποία θα μπορούσαν να μεταβούν στην ενδοχώρα. Διαβάστε περισσότερα>>>