Πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ» η Μόρια

Facebook Twitter E-mail Print
Tuesday, March 27, 2018
Πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ» η Μόρια

Πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ» η Μόρια

Με κεντρικό θέμα τους «κατάδικους της Μόριας» κυκλοφόρησε χτες, ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Η εφημερίδα περιγράφει με δραματικούς τόνους τη ζωή προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο, το οποίο παραλληλίζει με μια μεγάλη, ανοιχτή φυλακή.

«Το στρατόπεδο της Μόριας έχει χωρητικότητα 2.000 ατόμων, ωστόσο περίπου 5.000 άνθρωποι από περισσότερες από 10 χώρες (όπως το Ιράν, η Συρία, το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, η Αλγερία, η Αιθιοπία, η Σομαλία, το Κονγκό, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν) περιμένουν να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου», αναφέρει στον πρόλογό της η «Χουριέτ». Και συνεχίζει περιγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους στη Μόρια: «Μολονότι το κέντρο είναι γεμάτο, νέες αφίξεις παρατηρούνται. Και όσοι έρχονται τώρα αναγκάζονται να διαμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές, ενώ λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναγκάζονται να καίνε ξύλα ελιάς για να ζεσταθούν τον χειμώνα».  

«Κάποιοι μπορεί να περιμένουν ακόμα και 3-4 μήνες για να γίνει δεκτό το αίτημα ασύλου», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, εστιάζοντας στο ότι «τα παιδιά παίζουν με τα λουλούδια που έχουν ανθίσει τώρα την άνοιξη, ωστόσο είναι βουτηγμένα στη λάσπη εδώ και πολλούς μήνες. Κάποιοι προσεύχονται μπροστά στις σκηνές, κάποιοι ξυρίζονται μπροστά σε έναν σπασμένο καθρέφτη».

Το δημοσίευμα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις μίας συντονίστριας των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», η οποία κάνει λόγο για την αυτοκτονία ενός 19χρονου πριν από μερικούς μήνες. Έχουν γραφτεί αρκετά ρεπορτάζ άλλα ακριβή, αλλά εντελώς ανακριβή για το τι συμβαίνει στο ΚΥΤ της Μόριας. Το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση «χτυπήθηκε» και πρωτοσέλιδα στη «Χουριέτ» και σε τι θα εξυπηρετήσει τον Τούρκο πρόεδρο, στην παρούσα φάση.

Πηγή: Εμπρός Νετ >>>