Έσωσε 31 ανθρώπους ανοιχτά της Λέσβου, καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλακή

Facebook Twitter E-mail Print
Sunday, June 27, 2021
Έσωσε 31 ανθρώπους ανοιχτά της Λέσβου, καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλακή

Lesvosnews.net | 27 Ιουνίου 2021 |

Έσωσε 31 ανθρώπους ανοιχτά της Λέσβου, καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλακή

Aναλυτικό ρεπορτάζ στους σημερινούς New York Times, για την αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές και τις βαριές καταδίκες σε βάρος τους, που φτάνουν μέχρι και 142 χρόνια φυλάκιση. Ακολουθεί εκτεταμένο απόσπασμα από το, επικριτικό για τις ελληνικές αρχές, άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας:

Όταν ο Χανάντ Αμπντι Μοχάμαντ άρπαξε το πηδάλιο ενός βυθιζόμενου σκάφους στα ανοικτά της Λέσβου τον περασμένο Δεκέμβριο,  φοβόταν, αλλά ήταν αποφασισμένος να σώσει τον εαυτό του και τους άλλους 33 ανθρώπους στο πλεούμενο.

Έξι μήνες αργότερα, ο Μοχάμαντ, 28 ετών, από τη Σομαλία, βρίσκεται σε φυλακή της Χίου, αφού καταδικάστηκε σε ποινή 142 ετών για λαθρεμπόριο ανθρώπων.

«Έχω ακόμα εφιάλτες για εκείνη τη νύχτα», είπε ο κ. Μοχάμαντ από τη φυλακή, περιγράφοντας τη μοιραία διέλευση από την Τουρκία, στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο επιβάτες. Αλλά λέει ότι δεν το μετανιώνει. «Αν δεν το είχα κάνει, θα ήμασταν όλοι νεκροί».

Αντίγραφο της απόφασης του Ποινικού Δικαστηρίου Λέσβου, με ημερομηνία 13 Μαΐου και την οποία είδαν οι New York Times, αναφέρει ότι ο Μοχάμαντ έχει καταδικαστεί σε συνολικά 142 χρόνια και 10 ημέρες φυλάκισης για λαθρεμπόριο μεταναστών χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα. Θα υπηρετήσει συνολικά 20 χρόνια, το μέγιστο επιτρεπόμενο βάσει του ελληνικού Ποινικού Κώδικα.

Διαβάστε περισσότερα >>>