Τροπολογία για καταβολή αποζημιώσεων σε κατοίκους Χίου και Σάμου για προσφυγικό-μεταναστευτικό

FacebookTwitterE-mailPrint

Τροπολογία για καταβολή αποζημιώσεων σε κατοίκους Χίου και Σάμου για προσφυγικό-μεταναστευτικό

View Original

Τροπολογία για την καταβολή αποζημιώσεων στους κατοίκους της Χίου και της Σούδας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα μετανάστευσης, η συζήτηση του οποίου ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 13 Νοεμβρίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη.

«Συμμερίζομαι απόλυτα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του μεταναστευτικού προβλήματος» ανέφερε ο κ. Μουζάλας, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι τα κριτήρια για την καταβολή των αποζημιώσεων θα είναι αντίστοιχα με ό,τι ίσχυσε και για άλλες περιοχές όπως η Λέσβος και το Κιλκίς. «Θα αποζημιώσουμε ό,τι με βάση τον νόμο αποζημιώνεται. Δεν μπορούν να πληρωθούν διαφυγόντα κέρδη ή κλοπές οι οποίες δεν αναφέρθηκαν στην αστυνομία. Θα εφαρμόσουμε τα ίδια κριτήρια με τη Μόρια. Θα έχουν όλη τη βοήθεια μέσα στα όρια του δυνατού» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι «έχουν εξαιρεθεί από τις αποζημιώσεις τα πάντα», τονίζοντας ότι έχουν απορριφθεί τα αιτήματα του Δήμου Χίου, που ζητά, μεταξύ άλλων, να καλυφθούν και διαφυγόντα κέρδη.

«Υπάρχουν πράγματα που το Δημόσιο αποζημιώνει και άλλα που τα Δημόσιο δεν αποζημιώνει» αντέτεινε ο κ. Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δέχτηκε τα πυρά τόσο του κ. Μηταράκη, όσο και του βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που είχε καταθέσει επίσης επίκαιρη ερώτηση, κάνοντας λόγο για «ατελέσφορη και αναποτελεσματική πολιτική στο μεταναστευτικό που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε «σισύφειο έργο» το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των μεταναστευτικών ροών, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά, όπως είπε, ορισμένες χώρες δεν το εφαρμόζουν καταχρηστικά, για αυτό και υπάρχουν καθυστερήσεις.

«Η κατάσταση στα νησιά είναι δύσκολη. Όλα εξαρτώνται από τις ροές» υποστήριξε ο κ. Μουζάλας, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δικοί της τοπικοί παράγοντες εμποδίζουν οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες και κάλεσε τα στελέχη της «να βοηθήσουν για να μην υπάρχουν παρεμποδίσεις».

«Παρατείνονται επ' αόριστον οι άδειες παραμονής γιατί κατέρρευσε το σύστημα. Παραμένει ακέφαλη η Υπηρεσία Ασύλου γιατί έληξε η θητεία τής προηγούμενης. Τα νησιά του Αιγαίου βουλιάζουν στους μετανάστες. Στη Μόρια ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες 7.000 άνθρωποι αντί 2.000. Τα ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ αυξάνονται και έφτασαν στις 2.500, οι διαθέσιμες θέσεις μειώθηκαν και από 1.300 που ήταν πήγαν στις 1.083. Δεν χρειάζονται άλλα δάκρυα και συγνώμες, αλλά πράξεις» παρατήρησε ο κ. Βαρβιτσιώτης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Μουζάλα.

«Παραδώσατε μία χώρα ανοχύρωτη. Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε 300 θέσεις για ανήλικα και σήμερα έχουμε 1.700, συνεχίζουμε και ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε άλλες 1.000 θέσεις» αντέτεινε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε: «Οι αφίξεις από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι σήμερα έφθασαν στις 85.000. Μεταφέραμε 31.000 από τα νησιά μέσα στο 2017 και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι ψεύδος, όμως, να λέτε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο. Εμείς δεν πρόκειται να το πούμε».

«Η χώρα ήταν οχυρωμένη το 2014 και από τις ροές και από τη χρηματοδότηση. Αυτό που δεν προβλέψαμε ήταν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα άνοιγε τα σύνορα και θα έκανε πολιτική ανοιχτών συνόρων» σχολίασε, από την πλευρά του, ο κ. Μηταράκης.

«Είναι ψεύδος οι ισχυρισμοί για ανοιχτά σύνορα. Εσείς αφήσατε μία χώρα ανοχύρωτη. Κοροϊδεύατε τους κουτόφραγκους. Κάνατε την Ελλάδα χώρα "τράνσιτ"» απάντησε ο κ. Μουζάλας.

Νατάσα Θωμά

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ >>>