Το οδυνηρό ταξίδι των 37 προσφύγων

FacebookTwitterE-mailPrint

Το οδυνηρό ταξίδι των 37 προσφύγων

View Original

Συντάκτρια: Άντα Ψαρρά | efsyn.gr | 2 Οκτωβρίου 2022

Το οδυνηρό ταξίδι των 37 προσφύγων

Φτάνουν άνευ «απροόπτου» σήμερα το βράδυ με το «Διονύσιος Σολωμός» στο λιμάνι του Πειραιά οι 37 πρόσφυγες, που αρχικά εντοπίστηκαν στη Φολέγανδρο και στη συνέχεια για άγνωστο λόγο μεταφέρθηκαν στην Ιο. Στην Ιο αφού από κλιμάκιο της Αθήνας έγινε η καταγραφή τους κλήθηκαν να υπογράψουν ένα χαρτί απέλασης και ενημερώθηκαν ότι προορισμός τους είναι τώρα το στρατόπεδο της Μαλακάσας. 

Οι ίδιοι προφανώς ελπίζουν και αναμένουν τις πληροφορίες της υπηρεσίας ασύλου, έτσι ώστε να υποβάλλουν το σχετικό αίτημά τους. Ανάμεσά τους είναι άνθρωποι μορφωμένοι και κάποιοι που έχουν πλήρες επιστημονικό προφίλ στα κοινωνικά τους δίκτυα. Τόσο στη Φολέγανδρο όσο και στην Ιο οι τοπικές Αρχές ένστολοι και αιρετοί τους φέρθηκαν ανθρωπινά φρόντισαν όσο επέτρεπαν οι ανύπαρκτες και ακατάλληλες πρόχειρες δομές τις γυναίκες τα παιδιά και την κοπέλα που είναι έγκυος και παρουσίασε επιπλοκές (μεταφέρθηκε -όπως μας είπαν- με τον άντρα της στο Νοσοκομείο Σαντορίνης). Οι διαβεβαιώσεις προς το βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιο που κινητοποιήθηκε εξ αρχής αλλά και των κύκλων του Υπουργείου είναι ότι οι 37 θα μεταφερθούν στην Αθήνα. Χθες τους επιστράφηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ τους χορηγήθηκαν ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.  

Ήταν οι «τυχεροί» 37 που επέβαιναν στο ιστιοπλοϊκό, το οποίο έχει πλέον μεταφερθεί στο λιμάνι της Φολεγάνδρου. Οι υπόλοιποι επίσημα δεν υπάρχουν και ουσιαστικά αγνοούνται. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες επιμένουν ότι μαζί τους ήταν άλλοι 50 με 60 και ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά ενώ σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε φαίνεται ένα μεγάλο σκάφος πιθανότατα του λιμενικού να προσεγγίζει την ημέρα του ναυαγίου τις ακτές της Φολεγάνδρου.

Διαβάστε περισσότερα >>>