Συνάντηση Πρωθυπουργού με δημάρχους Β.Α. Αιγαίου

FacebookTwitterE-mailPrint

Συνάντηση Πρωθυπουργού με δημάρχους Β.Α. Αιγαίου

ΕΡΤ: Συνάντηση Τσίπρα με δημάρχους Β.Α. Αιγαίου για προσφυγικό – ΦΠΑ

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά τα οποία δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και για τις προτάσεις και τις θέσεις των δημάρχων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους δημάρχους Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, Χίου, Μανώλη Βουρνού και τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, Φραντζέσκο Παρασκευά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δήμαρχοι δήλωσαν ικανοποιημένοι, καθώς -όπως είπαν- ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τα προβλήματα και συμφώνησε στην ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Ο κ. Γαληνός υπογράμμισε πως η συνάντηση ζητήθηκε από τους δημάρχους χθες και ο πρωθυπουργός τους είδε αμέσως, κάτι που όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Λέσβου, αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα από την κυβέρνηση. Παράλληλα προσέθεσε πως ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό η άμεση κινητοποίηση ώστε να βρεθεί η λύση το συντομότερο δυνατό. Βρήκαμε απόλυτη κατανόηση, σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «η Λέσβος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούμε να μένουμε στη συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος σημείωσε ότι κάποιες παρεμβάσεις σε θεσμικό πλαίσιο που αφορούν στη συμφωνία για τις επιστροφές στην Τουρκία χρειάζονται χρόνο, ωστόσο τα νησιά δεν μπορούν να περιμένουν. «Έχουμε ξεπεράσει κάθε ανεκτή κατάσταση και για την τοπική κοινωνία και στους πρόσφυγες» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως έμεινε ικανοποιημένος από την συνάντηση.

«Είμαστε εδώ και διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή την αποσυμφώρηση και σύμφωνα με όσα συζητήσαμε θα γίνει», τόνισε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Διαμαρτυρία κατοίκων Λέσβου, Σάμου και Χίου έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποίησαν νωρίτερα κάτοικοι από τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, που έφτασαν στην Αθήνα ζητώντας την αποσυμφόρηση των νησιών τους από πρόσφυγες και μετανάστες.

Για μια κατάσταση «απόλυτα μη διαχειρίσιμη και ιδιαίτερα στο χώρο του hot spot όπου οι συνθήκες είναι επικίνδυνες» έκανε λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

«Ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την υιοθέτηση πολιτικών τέτοιων που θα φέρουν μια βιώσιμη κατάσταση στα νησιά», παρατήρησε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς.

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, έκανε λόγο για «εγκλωβισμένους πρόσφυγες και απελπισμένους πολίτες». Ο κ. Αγγελόπουλος ζήτησε «όχι την αποσυμφόρηση των νησιών που είναι αυτονόητη, αλλά και ένα οδικό χάρτη διεξόδου από την κρίση».

Πηγή: ΕΡΤ >>>

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ικανοποίηση των δημάρχων Λέσβου, Σάμου και Χίου από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Περίπου μια ώρα διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη με τους δημάρχους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου Σπύρο Γαληνό (Λέσβου), Μανώλη Βουρνούς (Χίου) και Μιχάλη Αγγελόπουλο (Σάμου) που βιώνουν τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης.

Μετά το πέρας της συνάντησης και οι τρεις δήλωσαν ικανοποιημένοι, καθώς -όπως είπαν- ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τα προβλήματα και συμφώνησε στην ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Ο κ. Γαληνός υπογράμμισε πως η συνάντηση ζητήθηκε από τους δημάρχους χθες και ο πρωθυπουργός τους είδε αμέσως, κάτι που όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Λέσβου, αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα από την κυβέρνηση. Παράλληλα προσέθεσε πως ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό η άμεση κινητοποίηση ώστε να βρεθεί η λύση το συντομότερο δυνατό. Βρήκαμε απόλυτη κατανόηση, σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «η Λέσβιος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούμε να μένουμε στη συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος σημείωσε ότι κάποιες παρεμβάσεις σε θεσμικό πλαίσιο που αφορούν στη συμφωνία για τις επιστροφές στην Τουρκία χρειάζονται χρόνο, ωστόσο τα νησιά δεν μπορούν να περιμένουν. «Έχουμε ξεπεράσει κάθε ανεκτή κατάσταση και για την τοπική κοινωνία και στους πρόσφυγες» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως έμεινε ικανοποιημένος από την συνάντηση.

Από είπε «Είμαστε εδώ και διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή την αποσυμφώρηση και σύμφωνα με όσα συζητήσαμε θα γίνει», τόνισε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους των επιμελητηρίων και των τριών νησιών ο Παρασκευάς Φραντζέσκος (β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου), ο οποίος δήλωσε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ και τόνισε: «Ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος και ειλικρινής. Κάνει τα πάντα για τη διατήρηση, αλλά παράλληλα σχεδιάζει και τις επόμενες μέρες». Επιπλέον, ανέφερε πως τα επιμελητήρια διεκδικούν εδώ και πολύ καιρό το μεταφορικό ισοδύναμο, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός ήταν επίσης απόλυτα ενημερωμένος και -όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των επιμελητηρίων των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου- συζητήθηκε το ζήτημα όχι σε επίπεδο παράτασης αλλά μόνιμης λύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ >>>