Στο Μουντιαλικό καφενείο της Μόριας

FacebookTwitterE-mailPrint

Στο Μουντιαλικό καφενείο της Μόριας

View Original

Τον πρώτο της αγώνα σε παγκόσμιο κύπελλο παρακολούθησε η μικρή Βανέσα από το Κονγκό μαζί με τους γονείς της στις καντίνες της Μόριας. Τι και αν το Μαρόκο ηττήθηκε από το Ιράν με αυτογκόλ στο 95΄, οι περισσότεροι από τους Αφρικανούς φιλάθλους της Μόριας καθόλου δεν πτοήθηκαν καθώς περίμεναν περισσότερο να απολαύσουν την Πορτογαλία του Ρονάλντο και την Ισπανία του Ινιέστα. Τυνήσιοι, Κογκολέζοι και Μαροκινοί πήραν από νωρίς θέση για τον αγώνα.

«Κάθε μέρα είναι ίδια στη Μόρια. Τώρα τουλάχιστον έχουμε το παγκόσμιο κύπελλο. Μένω με άλλους 21 στην ίδια σκηνή, δεν μπορώ να κοιμηθώ εύκολα. Το ποδόσφαιρο είναι μια απόδραση. Εγώ είμαι με τον Κριστιάνο», λέει ο 17χρονος Ν. από το Κονγκό. «Θα υποστηρίξουμε τις Αφρικανικές ομάδες αλλά έχουμε τις δικές μας αγαπημένες Η Αργεντινή του Μέσι είναι μία από αυτές».

Τα προγνωστικά και τα πειράγματα δεν λείπουν από το μουντιαλικό «καφενείο» της Μόριας: «Η Αίγυπτος δεν ήταν καθόλου καλή στο προηγούμενο ματς» μου λένε και κάνουν τις προβλέψεις τους «Δε νομίζω καμία αφρικανική ομάδα να πάρει φέτος το Μουντιάλ. Ο Ρονάλντο θα το πάρει» λέει ο πιο ζωντανός της παρέας.

«Πίσω, πίσω πίσω»… σε άπταιστα ελληνικά ακούγεται πολλές φορές όταν το Ιράν πλησιάζει στη μικρή περιοχή ενώ οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν. Η συζήτηση ανάβει στο ημίχρονο ενώ όλο και περισσότερος κόσμος παίρνει θέση για το επόμενο ματς.

«Στο Αφγανιστάν ήμουν γυμναστής» μου εξηγεί ο Άχμεντ. Εργαζόμουν σε ένα από τα πιο πολυτελή γυμναστήρια. Αγαπώ τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, έχω χαρτιά και μπορώ να εργαστώ ως προπονητής. Ήρθα να πάρω θέση για τον αγώνα Ισπανία- Πορτογαλία. Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη. Εγώ θα φύγω σε λίγες μέρες όμως οι φίλοι μου θα μείνουν εδώ».

Στη διπλανή καντίνα μια παρέα Μαροκινών παρακολουθούν με αγωνία το ματς. «Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη φιλοξενία» μου λένε. «Ήρθαμε να δούμε την ομάδα της χώρας μας αλλά και τους άλλους αγώνες».

Το ποδόσφαιρο αποτελεί απόδραση είτε ως θέαμα είτε ως δραστηριότητα για πολλούς από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες της Μόριας που προπονούνται με ομάδες που έχουν στηθεί μέσα από δομές υποστήριξης προσφύγων και παίρνουν μέρος σε τοπικά πρωταθλήματα. Αγαπούν το ποδόσφαιρο και  ως φίλαθλοι έχουν άποψη για κάθε φάση και την αναλύουν στην κοινή γλώσσα της «μπάλας» που θα ακούσεις σε οποιοδήποτε καφενείο…

 

Πηγή: Πολιτικά Λέσβου >>>

Related

Πρόσφυγες και Μετανάστες
/
Ανθρωπιστική Διακυβέρνηση
/