Ποια είναι η τύχη των 110 προσφύγων που έφτασαν χθες σε ελληνικό νησί;

FacebookTwitterE-mailPrint

Ποια είναι η τύχη των 110 προσφύγων που έφτασαν χθες σε ελληνικό νησί;

View Original

Συντάκτρια: Άντα Ψαρρά | efsyn.gr | 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ποια είναι η τύχη των 110 προσφύγων που έφτασαν χθες σε ελληνικό νησί; 

Ευτυχώς δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία το γεγονός ότι η Φολέγανδρος είναι ελληνικό νησί και επομένως για την τύχη των εκατόν δέκα (110) προσφύγων -μεταξύ τους πολλές γυναίκες και παιδιά- που επέβαιναν σε σκάφος το οποίο προσάραξε στην παραλία Κάτεργο, οφείλουν οι αρμόδιες Αρχές πλήρη ενημέρωση.

Όσοι πρόλαβαν, διασκορπίστηκαν στις πιο προσβάσιμες ακτές του νησιού. Σύμφωνα δε με την αρχική ενημέρωση λιμενικών και αστυνομικών, δύο περίπου ώρες μετά το συμβάν οι περισσότεροι επιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού που πήρε προφανώς οδηγία να σπεύσει στη Φολέγανδρο, όποτε και απομακρύνθηκαν προς άγνωστη (;) κατεύθυνση. Κανείς δεν γνωρίζει πλέον πού τους πήγαν και αν έγινε ή όχι καταγραφή των προσφύγων, όπως ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις και ο Νόμος ή αν απλά και πάλι «εξαφανίστηκαν»!

Το Λιμενικό στη συνέχεια απαντούσε τρεις ώρες μετά σε κατοίκους, αλλά ακόμα και στη δήμαρχο του νησιού, που άμεσα κινητοποιήθηκε ότι «δεν γνωρίζουμε τίποτα, το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση».

Σε κάθε περίπτωση όμως οι 37 που διέφυγαν και παρέμειναν στο νησί συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι και συγκεκριμένα στην αίθουσα του λιμεναρχείου, όπου και έγινε καταγραφή των στοιχείων τους και με πρωτοβουλία της δημάρχου και κατοίκων τούς επισκέφτηκε ο γιατρός και τους δόθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και τροφή. Το απόγευμα μεταφέρθηκαν στη Χώρα της Φολεγάνδρου και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου για να φιλοξενηθούν, αφού όμως πρώτα το Λιμενικό τους αφαίρεσε τα κινητά με τον ισχυρισμό ότι πλέον είναι κρατούμενοι. 

Τελικά οι ίδιοι οι πρόσφυγες (κυρίως Αφγανοί) έγραψαν τα ονόματά τους σε ένα χαρτί (βλέπε φωτ.) και το έδωσαν σε κατοίκους που έσπευσαν για βοήθεια. 

Στη συνέχεια ήρθε η πληροφορία (αρχικά από ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος!) ότι επρόκειτο να μεταφερθούν στην Ίο, όποτε και η δήμαρχος της Φολεγάνδρου επικοινώνησε άμεσα με το δήμαρχο της Ίου. Ούτε ο ίδιος είχε ακόμα οποιαδήποτε ενημέρωση, ωστόσο έσπευσε κι εκείνος να διαμορφώσει δύο χώρους (για τους άνδρες και για τις γυναίκες και τα παιδιά), έτσι ώστε να φιλοξενηθούν εκεί οι πρόσφυγες -σήμερα βρίσκονται ήδη εκεί. 

Διαβάστε περισσότερα >>>